Βελτιωμένες οι προοπτικές για τα αγροδιατροφικά προϊόντα παρά τη μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βελτιωμένες οι προοπτικές για τα αγροδιατροφικά προϊόντα παρά τη μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ»
Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης οδηγούν σε αύξηση των διεθνών τιμών των βασικών προϊόντων.

Παρά το γεγονός ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» και ο πιθανός αντίκτυπος στα εμβολιασμένα άτομα αποτελεί πηγή ανησυχίας για τον κλάδο των αγροδιατροφικών προϊόντων, οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης αντισταθμίζουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την θερινή έκδοση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών των αγροτικών αγορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία κάνει μια «ακτινογραφία» του κλάδου εν μέσω πανδημίας.

Η πρόοδος των εμβολιασμών κατά της COVID-19 επιτρέπει την επανέναρξη των επισιτιστικών υπηρεσιών και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην ΕΕ. Αυτό αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην τουριστική θερινή περίοδο και στην κατανάλωση τροφίμων στην ΕΕ συνολικά.

Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο οδηγούν σε αύξηση των διεθνών τιμών των βασικών προϊόντων, καθώς και των τιμών της ενέργειας και του κόστους μεταφοράς.

Η ζήτηση μαζικών εισαγωγών ζωοτροφών από την Κίνα συμβάλλει επίσης στην αύξηση των τιμών των δημητριακών (για τη χρήση ζωοτροφών) και των ελαιούχων σπόρων. Αυτό αναμένεται να ωφελήσει όσους ασχολούνται με τις αροτραίες καλλιέργειες στην ΕΕ καθώς δημιουργούνται καλές προοπτικές παραγωγής, ακόμη και αν αυτές αναθεωρηθούν ελαφρώς προς τα κάτω για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους.

Η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα, της δεύτερης και τρίτης χώρας εισαγωγής γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, όπου η υγειονομική κρίση έχει εξομαλυνθεί σημαντικά θα έχει καταλυτικό ρόλο στις εξαγωγές της ΕΕ, ιδίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, χοιρινό κρέας, κρασί και ελαιόλαδο. Το διμερές εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποτελεί την πρώτη χώρα εξαγωγών της ΕΕ, άρχισε να ανακάμπτει, μετά από μια δραματική πτώση τους δύο πρώτους μήνες του έτους που ακολούθησε το τέλος της μεταβατικής περιόδου Brexit.

Η ασταθής υγειονομική κατάσταση στη Βραζιλία, την Ινδία, τη Ρωσία ή την Αφρική δεν αναμένεται προς το παρόν να επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές προοπτικές της ΕΕ.

Η παραγωγή και η ζήτηση των βασικών προϊόντων

Όπως αναφέρει η έκθεση, η συλλογή γάλακτος στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει και να οδηγήσει σε ετήσια αύξηση 0,8% το 2021, φθάνοντας πάνω από 146 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή τυριού και βουτύρου στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% και 1% το 2021 ενώ η επανέναρξη των υπηρεσιών τροφίμων στην ΕΕ αναμένεται να υποστηρίξει την κατανάλωση τυριού και βουτύρου. Θετική επίδραση θα έχει και η τηλεργασία, η οποία υποστηρίζει τις λιανικές πωλήσεις δημιουργώντας προσδοκίες ότι η κατανάλωση τυριού και βουτύρου στην ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1% το 2021.

Η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 1,3% ή 92.000 τόνους το 2021, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από υπηρεσίες τροφίμων. Από την άλλη, οι εξαγωγές σε αγορές υψηλής αξίας όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία τείνουν να συνεχίσουν να αυξάνονται χάρη στις πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες. Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 1,7% ή 394.000 τόνους το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Παρόλο που οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν, οι συνολικές εξαγωγές χοιρείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% το 2021.
Όσον αφορά στα πουλερικά, η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,9% ή 121.000 τόνους το 2021 επηρεαζόμενη από τη γρίπη των πτηνών και τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών. Η παραγωγή αιγοπροβάτων στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2021, με αύξηση 0,1% ή 688 τόνους, παρά τις σχετικά υψηλές τιμές.

Το 2021 - 22, η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ αναμένεται αυξηθεί κατά 3% και να φθάσει τους 288,7 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων και φυτικών πρωτεϊνών της ΕΕ τείνει να αυξηθεί σε 30,1 εκατομμύρια τόνους (αύξηση 9,5% σε σύγκριση με πέρυσι) και 4,6 εκατομμύρια τόνους (αύξηση 6,7%) αντίστοιχα. Η χρήση δημητριακών και ελαιολάδου στην ΕΕ αναμένεται να σημειώσει άνοδο, καθώς και η κατανάλωση φυτικών ελαίων για τρόφιμα και βιομηχανικούς σκοπούς.

Όσον αφορά στα λοιπά αγροτικά προϊόντα, αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ αυξήθηκε 7% κατά σε 2,1 εκατομμύρια τόνους το 2020/21. Εν όψει των αυξανόμενων εξαγωγών και της ανάκαμψης της ζήτησης , τα αποθέματα ελαιολάδου θα μπορούσαν να μειωθούν κάτω από 400.000 τόνους. Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν σε αύξηση των τιμών, με τις τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να κυμαίνονται σε επίπεδα άνω του μέσου όρου στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η παραγωγή ντομάτας στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% το 2021 ενώ η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το 2021, η συνολική παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να ανέλθει σε 2,8 εκατομμύρια τόνους, μείωση 20% σε σύγκριση με το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα εποχή για την αγροτική ανάπτυξη στην Ουκρανία

Τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές - Τι προβλέπει το ν/σ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Tο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης προσελκύει το ενδιαφέρον των αγροτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider