Άλμα κατά 32% τον Ιούνιο στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλμα κατά 32% τον Ιούνιο στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Άνοδος και στη ζήτηση κατά 9%, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Τον κλοιό ανατιμήσεων στον οποίο βρίσκεται η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, όπως και όλες οι υπόλοιπες στην Ευρώπη, επιβεβαιώνει το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) για τον Ιούνιο, σύμφωνα με το οποίο καταγράφηκε σημαντική αύξηση, κατά 32%, στην τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας, συγκριτικά με τον Μάιο.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΕΧΕ η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 83,47 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), παρουσιάζοντας άνοδο 20,31 ευρώ σε μηναία βάση. Τον Μάιο η μέση μηνιαία ΤΕΑ είχε αγγίξει τα 63,16 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Πίσω από το ανοδικό ράλι των τιμών ενέργειας τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, κρύβονται παράγοντες που έχουν δημιουργήσει ανάλογες ανατιμητικές πιέσεις σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους 6 μήνες. Ενδεικτικό είναι πως ο δείκτης τιμών European Gas Spot Index παρουσίασε μέσα στον Ιούνιο αύξηση 31%, από 25,31 σε 33,35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ανοδικά κινούνται επίσης οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων CO2, με «όχημα» κυρίως τους αναθεωρημένους στόχους της Ε.Ε. για μείωση κατά 55% των εκπομπών έως το 2030. Ως συνέπεια, η μέση τιμή των δικαιωμάτων διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 52,64 ευρώ ανά τόνο CO2, αυξημένη κατά 43% από το τέλος του προηγούμενου έτους. Μία επιβάρυνση που αυξάνει σημαντικό το κόστος παραγωγής από τις θερμοηλεκτρικές μονάδες – και ιδιαίτερα των λιγνιτικών μονάδων, που εκπέμπουν 1-1,2 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα για κάθε Μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν.

Κάλυψη του 49% της ζήτησης από μονάδες αερίου

Το «αποτύπωμα» των παραπάνω αυξήσεων έγινε μεγαλύτερο με την άνοδο των θερμοκρασιών τον Ιούνιο και την αναθέρμανση των δραστηριοτήτων, καθώς για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης ενισχύθηκε το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο ηλεκτρικό μίγμα και, κατά συνέπεια, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με το δελτίο του ΕΧΕ, τον Ιούνιο η κατανάλωση παρουσίασε 9% αύξηση έναντι του Μαΐου, με τη ζήτηση να ανέρχεται σε 4,33 Τεραβατώρες (TWh), από 3,97 τον προηγούμενο μήνα.

Η ζήτηση αυτή καλύφθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ από μονάδες φυσικού αερίου, με το μερίδιο του καυσίμου να ανέρχεται σε 49%, από 38% τον Μάιο. Μειωμένη ήταν αντίθετα η συμμετοχή των ΑΠΕ, στο 23%, όταν τον προηγούμενο μήνα το μερίδιό τους στην ηλεκτροπαραγωγή είχε αγγίξει το 33%.

Σε κάθε περίπτωση, για τα τιμολόγια λιανικής που περιλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, μέρος των αυξήσεων του χονδρεμπορικού κόστους θα μετακυλισθεί στους καταναλωτές, οι οποίοι θα δουν επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι και στα «παλιά» οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ (Γ1/Γ1Ν), από τον Μάιο έχει ενεργοποιηθεί η ρήτρα CO2, η οποία από τον Αύγουστο θα αντικατασταθεί με έναν συνδυασμό ρήτρας αναπροσαρμογής και έκπτωσης 30% στη βασική χρέωση.

Μείωση 0,72% του μεριδίου της ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή, οριακή πτώση σημείωσε το ποσοστό της ΔΕΗ στην προμήθεια τον Ιούνιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε 63,81%, από 64,53% τον Μάιο. Στους ιδιώτες παρόχους, την πρώτη θέση διατήρησε η Mytilineos (Protergia) με 8,23% (από 8.63%), με την ΗΡΩΝ να ακολουθεί με ποσοστό 7,26% (από 6,95%).

Ανατροπή υπήρξε στην τρίτη θέση, την οποία κατέλαβε η NRG με 4,53% (από 4.44%), ενώ η Elpedison υποχώρησε στην τέταρτη θέση με 4,51% (από 4.63%). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Watt & Volt (με 2,51%), Volterra (2,16%), Φυσικό Αέριο Αττικής (2%), ZeniΘ (1,51%), Volton (1,37%) και ΚΕΝ (0,71%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider