Επιχειρήσεις | Ελλάδα
01-07-2021 | 13:48

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε εξέλιξη επενδυτικό πλάνο 5 δισ. ευρώ - Ισχυρό αποτύπωμα σε υποδομές

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε εξέλιξη επενδυτικό πλάνο 5 δισ. ευρώ - Ισχυρό αποτύπωμα σε υποδομές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Στον τομέα των υποδομών, μαζί με τα έργα που αναμένεται να υπογραφούν το επόμενο διάστημα θα έχουμε σύντομα ένα ανεκτέλεστο που θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, μακράν το μεγαλύτερο στον κλάδο. Και από τη θέση μας, βάσιμα μπορούμε να προσδοκούμε ότι θα αναλάβουμε σημαντικό μερίδιο και από τη νέα γενιά μεγάλων έργων που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, διατηρώντας παράλληλα κερδοφόρα παρουσία, και το τονίζω κερδοφόρα παρουσία, και σε αγορές του εξωτερικού. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή του ελληνικού τεχνικού κόσμου στις αγορές του εξωτερικού με ένα απόλυτα επιτυχημένο ιστορικό έγκαιρης παράδοσης ποιοτικών έργων. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, συνεχίζουμε δυναμικά σε πολλές διεθνείς αγορές», ανέφερε νωρίτερα, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (που συμπίπτει με το «κλείσιμο» 50 ετών από τη ίδρυση της εταιρείας), ο Προέδρος και Διευθύνων Συμβούλου της εισηγμένης, κ. Γιώργος Περιστέρης,

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, ο όμιλος κατέχει ηγετική θέση σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται, στις υποδομές, στις παραχωρήσεις, στην παραγωγή κι εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας, στην διαχείριση απορριμμάτων, στα έργα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας.

 Στον τομέα των παραχωρήσεων, ο όμιλος ελέγχει το 100% της Νέας Οδού, το 100% της Κεντρικής Οδού, το 17% της Ολυμπίας Οδού και εμπλουτίζει διαρκώς το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων με νέα έργα παραχώρησης, όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι που ήδη κατασκευάζουμε και το IRC στο Ελληνικό.  Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Περιστέρης, πέτυχε την επέκταση και σε άλλες μορφές Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με τις ΣΔΙΤ απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, αλλά και με άλλες όπως αυτή για το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το γκρουπ διεκδικεί την Εγνατία Οδό, συμμετέχει σε πλήθος διαγωνισμών για παραχωρήσεις σε καίριες μεταφορικές, ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές και θα διεκδικήσει με αξιώσεις και τη νέα γενιά μεγάλων παραχωρήσεων που θα ακολουθήσουν στη χώρα.

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στη στέρεη, συμπαγή μετοχική βάση του ομίλου, στον οποίο πρόσφατα εισήλθαν η οικογένεια της κυρίας Μ. Λάτση (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ο εφοπλιστής Β. Μαρινακης (Τέρνα Ενεργειακή). «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το μέλλον και διαθέτοντας πλέον μία ισχυρή, στέρεη μετοχική βάση με ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε, ο Όμιλος μας ενιαίος, άθικτος, ακέραιος θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί, έχοντας επίσης τη στήριξη σημαντικών θεσμικών και χιλιάδων ιδιωτών επενδυτών. Θέλω, επίσης, να γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Υπάρχουν στον Όμιλό μας άνθρωποι σε όλες τις θέσεις που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την προκοπή όλων μας. Κι υπάρχει μια νέα γενιά ικανότατων στελεχών που έχουν μπολιαστεί με το DNA και την κουλτούρα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κι εμπλουτίζουν συνεχώς την διοικητική μας ομάδα. Όλοι μαζί θα φροντίσουμε για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον. Για τον Όμιλο μας, τους εργαζόμενους μας, τους μετόχους μας και την χώρα μας», σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο νέο Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συμμετέχει και ο κ. Κων/νος Λάμπρου, υπεύθυνος επικοινωνίας του γκρουπ.

Ο όμιλος υλοποιεί αυτή την περίοδο ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα έργων κι επενδύσεων συνολικής αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ στην καθαρή ενέργεια και τις βιώσιμες υποδομές. Έργα κι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν αθροιστικά περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία. «Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει σε εξέλιξη ανάλογο πρόγραμμα έργων κι επενδύσεων από κάποιον άλλον Όμιλο στη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.

Στον τομέα της καθαρής ενέργειας, στόχος του Ομίλου είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία. Ήδη, ο όμιλος σχεδιιάζει τη νέα γενιά επενδύσεων που θα ακολουθήσουν πριν καν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο των 2 δις. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δρομολογεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, πέραν των έργων αντλησοταμίευσης και των πραγματικά υβριδικών έργων που ήδη προωθούμε. «Μιλάμε για νέα έργα – επαναλαμβάνω νέα έργα – με συνολική ισχύ περίπου 7 GW, εκ των οποίων τα 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται», σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

Το γκρουπ έχει ηγετική θέση μεταξύ των ιδιωτών και στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εταιρείας ΗΡΩΝ. Σήμερα ο ΗΡΩΝ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο μονάδων συνολικής ισχύος περίπου 600 MW, αλλά και ισχυρή θέση μεταξύ των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με σημαντικό μερίδιο αγοράς. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει επίσης δυναμικά με μία ακόμη μονάδα ΦΑ στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW, σε συνεργασία με την Motor Oil, μια επένδυση 375 εκατ. ευρώ με πολλαπλά οφέλη. Στόχος της είναι να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στην αγορά της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και προς αυτή την κατεύθυνση σύντομα αναμένονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις. 

Συνολικά, μέσα στο επόμενα 4-5 χρόνια, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα διαθέτει ένα εξαιρετικά ισχυρό χαρτοφυλάκιο ενεργειακών υποδομών συνολικής ισχύος περίπου 4,5 GW, καθώς κι ένα ευρύτατο πελατολόγιο στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου προς νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Μάλλον πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο στη χώρα. 

Στη διαχείριση απορριμμάτων, πέρα από τα έργα της Ηπείρου που ήδη λειτουργεί ο όμιλος και της Πελοποννήσου που ήδη κατασκευάζει, θα συμμετάσχει στο σύνολο των διαγωνισμών, ΣΔΙΤ και δημοσίων, που έχουν προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν στο μέλλον.

Αξίζει να αναφερθεί όμως και το ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα του ομίλου. «Για το 2020, το συνολικό άμεσο (όχι έμμεσο, μόνο άμεσο) οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων μας ξεπέρασε σε αξία το 1 δισ. ευρώ. Πέρα από την απασχόληση που δημιουργούμε και τα οικονομικά οφέλη της δραστηριότητάς μας για πλήθος κλάδων και φυσικά για το ελληνικό Δημόσιο, όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουμε συστηματικά ισχυρό κοινωνικό μέρισμα, με πλήθος δράσεων και χορηγικών προγραμμάτων για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στηρίζουμε αριστούχους φοιτητές και νέους επιστήμονες, προσφέρουμε στις τοπικές κοινωνίας όπου δραστηριοποιούμαστε, στον Πολιτισμό, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Πολιτική Προστασία και φυσικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο παρελθόν και πολύ πιο εντατικά από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Ειδικό βάρος δίνουμε και σε χορηγικές δράσεις που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, με πιο πρόσφατη την μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σούδας σε πράσινη εγκατάσταση, ενεργειακά αυτόνομη που θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ΑΠΕ. Παράλληλα, έχουμε αναλάβει μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το έργο της μετατροπής του Αη Στράτη στο πρώτο πραγματικά πράσινο ελληνικό νησί. Ταυτόχρονα, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Η σημασία που δίνουμε συνολικά στα θέματα ESG αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ειδική επιτροπή του Δ.Σ. αναλαμβάνει την εποπτεία όλων αυτών των θεμάτων, συνεργαζόμενη με ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στον Όμιλο αποτελούμενη από στελέχη από διάφορες Διευθύνσεις που συνεργάζονται προκειμένου τα θέματα ESG να διατρέχουν το σύνολο των δραστηριοτήτων μας», σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.