Τράπεζες
10-06-2021 | 00:27

Τρ. Πειραιώς: Ψήφος εμπιστοσύνης από 200 θεσμικούς στην ομολογιακή έκδοση ΑΤ 1

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Ψήφος εμπιστοσύνης από 200 θεσμικούς στην ομολογιακή έκδοση ΑΤ 1
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με απροσδόκητη επιτυχία – έστω και αν είχε προηγηθεί το θετικό feedback από τις παρουσιάσεις του διημέρου 7 και 8 Ιουνίου στους επενδυτές -, ολοκλήρωσε την έκδοση του ομολόγου ΑΤ 1 η Τράπεζα Πειραιώς. Στην έκδοση της Πειραιώς Financial Holdings συμμετείχαν περίπου 200 (!) επενδυτικά ονόματα από περισσότερες από 20 χώρες (συμμετείχαν όλοι οι credit investors) που με την υποβολή συνολικών προσφορών 2,2 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα του βιβλίου, οδήγησαν την Τράπεζα στο να εξαντλήσει το περιθώριο των 600 εκατ. ευρώ που είχε ορίσει για το ύψος της έκδοσης. 

Το βιβλίο προσφορών ξεκίνησε με αρχικό pricing στο 9 - 9,25%, με το τελικό κουπόνι να διαμορφώνεται στο 8,75%. Το κουπόνι αυτό θα είναι πληρωτέο στο τέλος κάθε εξαμήνου.

Η συναλλαγή αποτελεί την πρώτη συναλλαγή έκδοσης τίτλων ΑΤ1 στην Ελλάδα από το 2009 και έρχεται σε συνέχεια των εκδόσεων τίτλων Tier ΙΙ της Πειραιώς τον Ιούνιο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020. 

Σημειώνεται ότι οι τίτλοι ΑΤ1 είναι χωρίς τακτή και προσδιορισμένη ημερομηνία λήξης, με δυνατότητα ανάκλησης στην ονομαστική τους αξία το 2026. Η ημερομηνία διακανονισμού έχει προγραμματισθεί για τις 16 Ιουνίου 2021 και οι τίτλοι ΑΤ1 θα εισαχθούν στην Αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου. Εξετάζεται επίσης η εισαγωγή των τίτλων στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Τα καθαρά έσοδα από την έκδοση των τίτλων ΑΤ1 θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου του Ομίλου Πειραιώς, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 200 μονάδες βάσης μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που έχει δρομολογηθεί. 

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια επαφών που είχε η διοίκηση της Τράπεζας με περισσότερους από 60 διεθνείς επενδυτές και επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας προς την Πειραιώς και την επιτυχημένη υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου Sunrise, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι Goldman Sachs και UBS ενήργησαν ως από κοινού συντονιστές και διοργανωτές του βιβλίου προσφορών και οι Credit Suisse, Deutsche Bank, και Morgan Stanley ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου. 

Σημειώνεται ότι η κατά 4 φορές υπερκάλυψη του ομολόγου ΑΤ1 της Τράπεζας Πειραιώς  ανέτρεψε τον σχεδιασμό της διοίκησης της Τράπεζας μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου των 1,38 δις. ευρώ. Όπως είχε ανακοινωθεί κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, το υψηλό ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων από την ΑΜΚ, περιόριζε τις ανάγκες για τα κεφάλαια της ομολογιακής έκδοσης ΑΤ1 στα 300 από 600 εκατ. ευρώ. Με στόχο μία ομολογιακή έκδοση στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ βάδιζε μέχρι και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, η Τράπεζα Πειραιώς.  Και αυτό, διότι τα ομόλογα Additional Tier 1 έχουν το υψηλότερο κόστος έκδοσης μετά τα Senior Preferred, Senior Non Preferred και Tier II ομόλογα και η Τράπεζα ανέμενε ότι θα αντλούσε κεφάλαια στα επίπεδα του 8,5% - 9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.