ΟΤΕ: Μετασχηματισμού συνέχεια κι ανάπτυξη σε τρεις πυλώνες για την επόμενη 10ετία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΤΕ: Μετασχηματισμού συνέχεια κι ανάπτυξη σε τρεις πυλώνες για την επόμενη 10ετία
To στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει τον Οργανισμό στο 2030, παρουσίασε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

«Το 2020 αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις με επιτυχία, ωστόσο δεν εφησυχάσουμε» ήταν το μήνυμα του επικεφαλής του ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ κατά την χθεσινή Ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων της εταιρείας, όπου και ανακοίνωσε το στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει τον Οργανισμό στο 2030. Στόχος αυτού του στρατηγικού σχεδίου, όπως διευκρινίστηκε, είναι η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του ΟΤΕ, από όμιλο τηλεπικοινωνιών σε πάροχο ενός ολοκληρωμένου τεχνολογικού οικοσυστήματος.

«Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι σήμερα enabler και επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Όραμά μας για την επόμενη δεκαετία, είναι να παγιώσουμε τη θέση μας ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ τονίζοντας ότι για την επόμενη δεκαετία Πελάτες, Δίκτυα και Λειτουργίες θα αποτελέσουν τους τρεις πυλώνες εξέλιξης του ΟΤΕ.

Οι τρεις πυλώνες ανάπτυξης στην επόμενη δεκαετία

Με δεδομένο ότι οι ανάγκες των πελατών θα απαιτούν στο μέλλον όχι έναν κατάλογο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αλλά ένα τεχνολογικό οικοσύστημα, συνδεδεμένο μάλιστα με ολόκληρο τον κόσμο, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει τις συστηματικές επενδύσεις σε υποδομές, όπως σημείωσε ο κ. Τσαμάζ. Σημειωτέον ότι ο όμιλος έχει επενδύσει την τελευταία δεκαετία πάνω από 5 δισ. ευρώ σε δίκτυα ενώ έχει δεσμευτεί για επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2024, ώστε να επιτευχθεί πληθυσμιακή κάλυψη 5G στο 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021, αλλά και να επεκταθούν και τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home-FTTH), φτάνοντας σε πάνω από 550 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το τέλος του 2021.

Πέρα από τις επενδύσεις στα δίκτυα, στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ομίλου παραμένουν και τα έργα ICT, μεταξύ των οποίων και όσα εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Η τεχνογνωσία του ΟΤΕ σε έργα ICT και τα μεγάλα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει, όπως η άυλη συνταγoγράφηση, ισχυροποιούν τη θέση μας ως συνεργάτη επιλογής για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ομίλου.

Στο επίκεντρο θα παραμείνει και η ψηφιοποίηση του οργανισμού με στόχο την επόμενη δεκαετία να «αποβληθεί ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε, ο Οργανισμός θα πραγματοποιήσει νέες εθελούσιες εξόδους, θα αυτοματοποιήσει ό,τι είναι εφικτό, θα αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ό,τι δεν ανήκει στις βασικές τους λειτουργίες αλλά και θα μειώσει τα επίπεδα της διοίκησης, λειτουργώντας με μικρότερες και πιο ευέλικτες ομάδες. Οι προαναφερθείσες κινήσεις θα γίνουν με «αίσθημα ευθύνης προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενώ η όποια αναδιοργάνωση και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με κατανόηση και γενναιοδωρία για όλους τους εργαζομένους».

Στο επίκεντρο η προστασία του περιβάλλοντος

Ειδική μνεία έκανε ο επικεφαλής του ΟΤΕ και στις περιβαλλοντικές δράσεις του ομίλου σημειώνοντας ότι «το 2020, το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον Όμιλο στην Ελλάδα προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, μέσω πράσινων πιστοποιητικών». Ο ξεκάθαρος όπως τον χαρακτήρισε στόχος είναι να συνεχίσουμε να περιορίζουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα», αλλά και να διαχειρίζεται με βιώσιμες πρακτικές και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας το 100% των τεχνολογικών αποβλήτων».

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του 2021 ο όμιλος υιοθέτησε φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η διατήρηση της 100% χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τις ανάγκες του σε ηλεκτρισμό ή η κλιματική ουδετερότητα, στις λειτουργίες του ΟΤΕ έως το 2025 και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας έως το 2040.

Αναφερθείς στην περσινή χρονιά ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι οι συνθήκες δοκίμασαν τις αντοχές και την αποτελεσματικότητα της εταιρείας και των υποδομών που έχουν χτιστεί την τελευταία δεκαετία, επισφραγίζοντας την ανθεκτικότητα του Ομίλου. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρά την κρίση, ο ΟΤΕ συνέχισε το φιλόδοξο επενδυτικό του πλάνο σε 5G, οπτικές ίνες και τηλεοπτικό περιεχόμενο.

«Τα έσοδα του Ομίλου το 2020 παρουσίασαν πτώση μόλις 1%, ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, παρά την απουσία τουριστών. Ταυτόχρονα, καταφέραμε να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας σχεδόν σταθερή. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές σημείωσαν σημαντική αύξηση, «πιάνοντας» τους στόχους που είχαμε θέσει, γεγονός που μας επέτρεψε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας για την πολιτική αμοιβών των μετόχων» ανέφερε ο κ. Τσαμάζ. Να σημειωθεί ότι το πληρωτέο μέρισμα τον Ιούλιο ανέρχεται σε 0,68 ευρώ ανά μετοχή.

Υψηλό δεκαετίας για την μετοχή

Οι προαναφερθείσες επιδόσεις είχαν θετικό αντίκτυπο και στην μετοχή του ΟΤΕ η οποία τον τρέχοντα μήνα εμφάνισε υψηλό δεκαετίας - η τιμή της να διαμορφώθηκε σε 15 ευρώ, και κατέγραψε υπεραπόδοση σε σχέση με το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και με τον κλάδο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Εάν η επίδοση της μετοχής συγκριθεί με τον Ιανουάριο του 2011, καταγράφεται άνοδος 140% περίπου, με τον κλάδο παρόχων τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη να σημειώνει πτώση κατά 14% και το Χρηματιστήριο Αθηνών να υποχωρεί κατά 37%.

Σε σχέση δε με την αρχή της κρίσης, το 2012, η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ εμφάνισε άνοδο κατά 420% περίπου, η οποία περιορίστηκε στο 31% για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ. Στον αντίποδα, κατά την εν λόγω χρονική περίοδο, ευρωπαϊκός δείκτης των εταιρειών τηλεπικοινωνίας υποχώρησε κατά 7,9%.

Κατά την τελευταία τετραετία, η απόδοση από μερίσματα και επαναγορά μετοχών είναι της τάξεως του 6-7% ετησίως.

Για το 2021, η Διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει ελεύθερες ταμειακές ροές 480 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποτελέσει τη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για τη φετινή χρονιά (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania). Πρόκειται για αύξηση 20%, σε σύγκριση με το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ: Ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή η ΓΣ

ΟΤΕ: Στο 5% η συμμετοχή της Massachusetts Financial Services Company

ΟΤΕ: Αισιοδοξία Τσαμάζ για το 2021 - Τα πλάνα και οι εκτιμήσεις του ομίλου για φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider