Γιατί οι εταιρείες real estate ενισχύουν τη «δύναμη πυρός»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι εταιρείες real estate ενισχύουν τη «δύναμη πυρός»
ΑΕΕΑΠ και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων προωθούν ή επεξεργάζονται κινήσεις αύξησης κεφαλαιακής/χρηματοδοτικής ισχύος. Τα επενδυτικά σχέδια και οι ευκαιρίες.

Εκτός από τις τράπεζες, τις ενεργειακές ή εταιρείες άλλων ισχυρών κλάδων, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται κινητικότητα σε επίπεδο ενίσχυσης της κεφαλαιακής/χρηματοδοτικής ισχύος και στον χώρο του real estate, με «αιχμή» τις ΑΕΕΑΠ του τομέα ακινήτων.

Μεγάλες ΑΕΕΑΠ της χώρας ή εταιρίες ακινήτων, σε μία περίοδο που για πολλούς ανθρώπους της αγοράς θεωρείται ευνοϊκή για το ελληνικό real estate, προχωρούν σε ενίσχυση της «δύναμης πυρός» τους είτε για να προχωρήσουν συγκεκριμένα projects, είτε προκειμένου να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους, είτε για να είναι έτοιμες να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία.

Προς την κατεύθυνση αυτή προχωρούν σε συνεργασίες με άλλα σχήματα, σε αναζήτηση συν-επενδυτών, σε κεφαλαιακή ενίσχυση μέσα ΑΜΚ (με μετρητά ή εισφορά σε είδος), σε έκδοση ομολογιακών δανείων. Οι βασικοί τομείς που «κοιτούν» οι εταιρείες real estate είναι τα logistics, όπου αναμένεται σημαντική περαιτέρω άνοδος του εν λόγω τομέα με την ανάπτυξη μεγάλων εμπορευματικών κέντρων/κόμβων, τα big boxes (εμπορικά ακίνητα), επιλεγμένοι χώροι γραφείων (εκτιμάται ότι η ζήτηση για υψηλών προδιαγραφών γραφεία με «πράσινη» πιστοποίηση είναι σημαντικά υψηλότερη, σε σχέση με την προσφορά), κάποια τουριστικά projects (ιδίως εν αναμονή της επιστροφής της οικονομίας και του τουρισμού σε μια κανονικότητα) αλλά και η επιλεκτική ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων (π.χ. και πολυτελών), με ανθρώπους του χώρου να θεωρούν ότι η συγκεκριμένη αγορά θα προσελκύσει ζήτηση τόσο στην Αττική, λόγω της αναθέρμανσης των συναλλαγών μέσω Χρυσής Βίζας ή της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό, όσο και στην περιφέρεια (π.χ. σε νησιά που αποτελούν σημαντικούς προορισμούς).

Αλλωστε, από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι οι εταιρίες του κλάδου προωθούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μόνο για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Πρόσφατα μόλις η Premia Properties ανακοίνωσε ΑΜΚ ύψους έως 75 εκατ. ευρώ (με μετρητά έως του ποσού των 47,5 εκατ. ευρώ και με εισφορά ακινήτων συνολικής αξίας 27,5 εκατ. ευρώ) στον «δρόμο» για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου σχεδόν 1 δις ευρώ σε βάθος 5ετίας, η Intercontinental ανακοίνωσε ομολογιακή έκδοση (ποσού έως 40 εκ. ευρώ) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί πλήρως η απόκτηση των νέων ακινήτων, σενάρια κάνουν λόγο για ομολογιακή έκδοση που δρομολογεί η Prodea Investments με σκοπό να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 400 εκατ. ευρώ κ.α. Μάλιστα, προ ημερών, στο πλαίσιο της Γ.Σ. της Prodea έγινε αναφορά τόσο σε πιθανή ομολογιακή έκδοση όσο και σε ευρύτερα σχέδια που (πάντα) υπάρχουν για μια ΑΜΚ, δίχως όμως η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις, παραπέμποντας σε πιθανές επίσημες ανακοινώσεις όταν, και εάν, προκύψουν εξελίξεις.

Σενάρια περί έκδοσης ομολογιακών δανείων, μικρότερου μεγέθους, έχουν κυκλοφορήσει και για τις Trade Estates ΑΕΕΑΠ (συμφερόντων Fourlis) ή τη Noval (γκρουπ Viohalco) δίχως όμως να έχουν αυτά επιβεβαιωθεί επισήμως. Ακόμα και η διοίκηση της Reds (θυγατρικής της Ελλάκτωρ) άφησε να εννοηθεί ότι σε επενδυτικά σχέδια που προωθεί η εταιρεία, ενδέχεται να αναζητηθούν συν-επενδυτές που θα εισφέρουν στο χρηματοδοτικό σκέλος, πέραν του ίδιου του γκρουπ ή των τραπεζών.

Ωστόσο, αν και σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με σχέδια, η παραπάνω… κινητικότητα, είτε πρόκειται για κάτι επίσημο, είτε για σκέψεις, δείχνει ότι ο κλάδος του real estate, ειδικά κάποια συγκεκριμένα «κομμάτια» του, αποκτά εκ νέου ενδιαφέρον και «βηματισμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider