ΔΕΔΔΗΕ: «Έξυπνοι» όλοι οι μετρητές ρεύματος έως το 2030 – Στα 220 εκατ. το ετήσιο όφελος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΔΔΗΕ: «Έξυπνοι» όλοι οι μετρητές ρεύματος έως το 2030 – Στα 220 εκατ. το ετήσιο όφελος
Στα 829 εκατ. ευρώ η επένδυση για την αντικατάσταση του συνόλου των 7,5 εκατ. «ρολογιών» χαμηλής τάσης, σύμφωνα με ανάλυση κόστους-οφέλους του ΔΕΔΔΗΕ

Τον οδικό χάρτη για την πλήρη επέκταση της τηλεμέτρησης στη χαμηλή τάση, με ποσοτικοποίηση των πλεονεκτημάτων που αυτή θα φέρει, περιλαμβάνονται σε ανάλυση κόστους-οφέλους του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με την ανάλυση του Διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το σχέδιο είναι γίνει σταδιακά έως το 2030 η αντικατάσταση και των 7,5 εκατ. υφιστάμενων «ρολογιών» ρεύματος με «έξυπνους μετρητές (οι οποίοι είναι ο βασικός «πυλώνας» της τηλεμέτρησης), ξεκινώντας από το επόμενο έτος και «επιταχύνοντας» το deployment τα επόμενα χρόνια.

Ο Διαχειριστής εκτιμά ότι για κάθε «έξυπνο» μετρητή που θα τοποθετηθεί, το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 150 ευρώ. Επομένως, μαζί με το κέντρο τηλεμέτρησης χωρητικότητας 8 εκατ. μετρητών, που θα συμπληρώσει το πρότζεκτ, τα απαιτούμενα κεφάλαια θα ανέλθουν σε 829 εκατ. ευρώ έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας.

Το κόστος αυτό όμως θα αποσβεστεί μέσα σε λίγα χρόνια, με δεδομένο ότι οι «έξυπνοι» μετρητές θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τη λειτουργία του δικτύου διανομής. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, το όφελος θα αυξάνει όσο επεκτείνεται η εφαρμογή του πρότζεκτ, ενώ ήδη από την πρώτη χρονιά που θα έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή από το 2031, το ετήσιο όφελος θα αγγίξει τα 223 εκατ. ευρώ.

Εξοικονόμηση ρεύματος

Η τηλεμέτρηση πελατών αποτελεί ένα από τα 12 στρατηγικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ, για τα οποία ο Διαχειριστής προχώρησε σε ανάλυση κόστους-οφέλους, στο πλαίσιο της προοπτικής παροχής πρόσθετης απόδοσης για αυτά τα πρότζεκτ. Όσον αφορά το συγκεκριμένο πρότζεκτ, στην ανάλυση αναφέρεται πως αποτελεί «κλειδί» για την ψηφιοποίηση του δικτύου, που είναι μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)
για την περίοδο 2021-2030.

Έτσι, οι «έξυπνοι» μετρητές θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, τη δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας, την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα ηλεκτρικής
ενέργειας, καθώς και τη βελτιωμένη γνώση της κατάστασης του δικτύου. Επίσης, θα δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά οι ρευματοκλοπές, όπως και να πραγματοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ από απόσταση μία σειρά από εργασίες (π.χ. επαναδυνδέσεις ή διακοπές παροχών), ώστε να μειώσει τα λειτουργικά του κόστη.

Αυτό που στην πράξη θα αλλάξει την καθημερινότητα κάθε καταναλωτή είναι πως θα έχει ανά πάσα στιγμή του ενεργειακού προφίλ του. Ο «έξυπνος» μετρητής του θα επικοινωνεί ασύρματα με μία ψηφιακή οθόνη μέσα στην κατοικία, από την οποία θα μπορεί να παρακολουθεί πόσες κιλοβατώρες «καίει» ή έχει «κάψει» το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Άμεσος εντοπισμός βλαβών

Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως η δυνατότητα αυτή ανοίγει τον δρόμο για μείωση της κατανάλωσης, η οποία στην Ολλανδία π.χ. άγγιξε το 3,2%. Στην περίπτωση της χώρας μας, ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι από το 2031 με το πλήρες deployment, το συνολικό ετήσιο όφελος για τους καταναλωτές από την εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 129 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι «έξυπνοι» μετρητές θα δώσουν τη δυνατότητα για συμβόλαια δυναμικής τιμολόγησης στην προμήθεια ενέργειας, όπως συμβολαίων με πολυζωνικές χρεώσεις, στα οποία οι τιμές αυξομειώνονται ανά χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα, ανάλογα με τη διακύμανση της ζήτησης. Με αυτό τον τρόπο, η τηλεμέτρηση θα καταστήσει εφικτή την ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά, επιφέροντας μείωση του συνολικού κόστους περίπου 25 εκατ. ευρώ από το 2031, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τα «έξυπνα» ρολόγια εξαλείφουν επίσης την επιτόπια παρουσία συνεργείων του Διαχειριστή για μία σειρά από λειτουργίες, μειώνοντας το λειτουργικό του κόστος. Έτσι, θα περιορίσουν το κόστος λήψης μετρήσεων, εντοπισμού ρευματοκλοπών, διακοπής ηλεκτροδότησης και επανασυνδέσεων παροχών. Παράλληλα, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί να εντοπίσει εύκολα και άμεσα τις βλάβες στο δίκτυο χαμηλής τάσης, ώστε να τις αποκαταστήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider