ΕΛΠΕ: Καμία αλλαγή στον επιχειρησιακό προγραμματισμό του Ομίλου 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Καμία αλλαγή στον επιχειρησιακό προγραμματισμό του Ομίλου 
Το σχέδιο μετασχηματισμού προχωρά βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου, σημειώνουν πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων.

Η σημερινή αναβολή της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης προέκυψε μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στις εισηγήσεις που ετέθησαν για ψηφοφορία, σημειώνουν πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία για να τηρήσει τις προθεσμίες του νόμου, ανέβαλε την έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 28/5, όπως ήταν και το αίτημα του μετόχου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τροποποιήσεις αφορούν εναλλακτικές επιλογές για τη συμμόρφωση του καταστατικού με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι οποίες επίσης οδηγούν στην πλήρη συμμόρφωση της εταιρείας. Όπως σημειώνουν, πέραν της διαφοροποίησης αυτής, και τυχόν νομικές προσαρμογές στα κείμενα των εισηγήσεων που προκύπτουν σαν αποτέλεσμά της, δεν υπάρχει άλλη τροποποίηση στην αρχική εισήγηση της Διοίκησης.

Όπως εξηγούν, ο νόμος παρέχει 2 δυνατότητες στους μέτοχους για την ανάδειξη του ΔΣ. Tο διορισμό των 2/5 από συγκεκριμένους μετόχους και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ στην οποία συμμετέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, ή την εκλογή του συνόλου των μελών από τη ΓΣ που είναι και η βέλτιστη διεθνής πρακτική και αποτέλεσε και την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Η Διοίκηση έχει την ευθύνη να προτείνει αλλαγές με τις οποίες εξασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και αλλαγές που αποτελούν τις πλέον κατάλληλες για μια εταιρεία με δεκάδες χιλιάδες μετόχους», προσθέτουν.

Η εναλλακτική πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποιήθηκε την παραμονή της Γ.Σ, καθώς το το ΤΑΙΠΕΔ μόλις χθες ενημέρωσε τη Διοίκηση για την απόφαση του να επιλέξει την εναλλακτική που δίνει ο νόμος, δηλαδή του διορισμού των 2/5 των μελών του ΔΣ από μέτοχο και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ. Αυτό σημαίνει ότι, βάσει και των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, απαιτείται μία εβδομάδα δημοσιότητας της εναλλακτικής αυτής επιλογής του μετόχου, για αυτό και η Γ.Σ αναβλήθηκε για τις 28/5.

Όπως συμπληρώνουν οι κύκλοι του Ομίλου, η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση τον προγραμματισμένο Μετασχηματισμό της εταιρείας. Όπως επισημαίνουν, το θέμα της διακυβέρνησης δεν είναι μόνο θέμα διορισμού ή ελέγχου του ΔΣ, αλλά ένα ευρύτερο θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους και κριτήρια που εξασφαλίζονται από το σύνολο των αλλαγών στο καταστατικό των ΕΛΠΕ

«Σε κάθε περίπτωση και οι δύο επιλογές είναι σύμφωνες με το νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και δεν δημιουργούν κανένα θέμα αλλαγής ή πρόβλημα στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΠΕ: Πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για διορισμό των 2/5 των μελών του Δ.Σ. από το Δημόσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider