Σε «τροχιά» υλοποίησης η χρηματοοικονομική ενίσχυση της Ελλάκτωρ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «τροχιά» υλοποίησης η χρηματοοικονομική ενίσχυση της Ελλάκτωρ
Ολοκληρώθηκε η «κάλυψη» του ομολογιακού των 50 εκατ. ευρώ. Οι προοπτικές, η αναδιάρθρωση και οι τράπεζες.

Η συμμετοχή της ολλανδικής Reggeborgh στο ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε για λογαριασμό της κατασκευαστικής θυγατρικής της Ελλάκτωρ, ΑΚΤΩΡ, ως «bridge financing» μέχρι την ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ ήταν επισήμως δημοσιοποιημένη εξαρχής και αναμενόμενη. Η παρουσία και στην «κάλυψη» της έκδοσης από τρεις τράπεζες, των Optima Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, αν μη τι άλλο δείχνει ότι πλέον ο επίσημος εγχώριος χρηματοπιστωτικές τομέας αντιμετωπίζει τον όμιλο με άλλο «μάτι».

Χτες, η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Ελλάκτωρ, Άκτωρ ΑΤΕ, ολοκλήρωσε επιτυχώς την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ, με διοργανωτή της έκδοσης την τράπεζα Eurobank. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνθηκε σε ελληνικές τράπεζες και στους μεγαλύτερους μετόχους της Ελλάκτωρ. Στην κάλυψη συμμετέχουν οι: Reggeborgh Invest BV, Optima Bank ΑΕ, Eurobank Α.Ε. και Εθνική Τράπεζα Α.Ε.

Η επικράτηση των Ολλανδών στις εσωτερικές μετοχικές διεργασίες, η διεύρυνση του ποσοστού τους και μέσω options, το πρόγραμμα διοικητικής, επιχειρησιακής και οικονομικής αναδιάρθρωσης που προωθούν και βέβαια, η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου κυρίως υπέρ της ΑΚΤΩΡ, αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, λόγους για να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες διαφορετικά την Ελλάκτωρ, ανεξάρτητα αν το ομολογιακό είναι… έναντι της κάλυψης της ΑΜΚ που λογικά σε ενάμιση με δύο μήνες από ώρα θα έχει ολοκληρωθεί. Βέβαια, κατά άλλες πλευρές της αγοράς, έτσι κι αλλιώς ήταν αναμενόμενη η συμμετοχή των τραπεζών, πέραν της διαδικασίας έκδοσης, και στην κάλυψη του ομολογιακού και αυτό πραγματοποιήθηκε με μικρό ποσό.

Και πάλι όμως, κι ενώ το προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες μάλλον είχαν «κλείσει τις πόρτες» στην Ελλάκτωρ, το γεγονός ότι επέστρεψαν έστω και με αυτόν τον τρόπο, βλέποντας κατά τα φαινόμενα ορατότητα για την επόμενη ημέρα και τις προοπτικές του ομίλου, έχει το… σημειολογικό του ενδιαφέρον.

Πέραν αυτών, αποτελεί στοίχημα για την Ελλάκτωρ, και βέβαια την ΑΚΤΩΡ, η αναδιάρθρωση του κατασκευαστικού βραχίονα που είχε μαζεμένες ζημίες εκατοντάδων εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, μέσα στο 2021 «έμπαινε μέσα» λειτουργικά περί τα 5 εκατ. ευρώ μηνιαίως, παρουσίαζε έλλειμμα ρευστότητας συνολικού ύψους 88 εκατ. ευρώ, έχει υψηλές υποχρεώσεις σε προμηθευτές, προβλήματα με εργοτάξια στην Ελλάδα και με πολλά ζημιογόνα έργα στο εξωτερικό, «χαμένους» διαγωνισμούς κ.α.

Για αυτό και η μητρική εταιρεία, υπό την καθοδήγηση της ολλανδικής Reggeborgh, προωθεί πλάνο ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης, μέσω κεφαλαιακής ενίσχυσης, εταιρικού μετασχηματισμού, αποχώρησης από ζημιογόνες δράσεις και αγορές, εστίασης σε συγκεκριμένους τομείς και χώρες, ανασχεδιασμού έργων, με νέα οργανωτική δομή για την καλύτερη παρακολούθηση του κατασκευαστικού κλάδου, με πώληση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων των κατασκευής, με αλλαγές ακόμα σε αμοιβές ή προσωπικό και ότι άλλο χρειαστεί. Ώστε η ΑΚΤΩΡ να «πατήσει εκ νέου στα πόδια της» οικονομικά και επιχειρησιακά. Με στόχο να προκύψουν σημαντικές οικονομίες κλίμακος και οφέλη (για σχεδόν 100 εκατ. ευρώ σε 2-3 χρόνια έκανε λόγο η διοίκηση σε παρουσιάσεις) και επιστροφή σε καλύτερα αποτελέσματα και κερδοφορία κάποια στιγμή μέσα στο 2022. Στη Γ.Σ. του Απριλίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, κ. Ξενόφος, είχε σημειώσει ότι, πέραν της ΑΜΚ, «υλοποιείται πρόγραμμα μετασχηματισμού, εξέτασης κοστολογικής βάσης, ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας του ομίλου, με όφελος μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ έως 2023».

Πάντως, εσχάτως ακούγεται έντονα το σενάριο όχι μόνο της διεύρυνσης του Δ.Σ. της Ελλάκτωρ στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και της τοποθέτησης στην θέση του CEO του γκρουπ του κ. Ευθ. Μπουλούτα, σήμερα στη θέση του προέδρου δύο θυγατρικών, της Άκτωρ Παραχωρήσεις και της Ηλέκτωρ.

Σημειώνεται ότι στις 22/04/2021 εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ η Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου («ΑΜΚ») με μετρητά, υπέρ των παλαιών μετόχων, με συνολικά προς άντληση κεφάλαια που θα ανέλθουν μέχρι του ποσού 120,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 100 εκατ. ευρώ περίπου, θα διοχετευθούν στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η οποία θα τα αντλήσει μέσω ισόποσης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, κυρίως για την κάλυψη υποχρεώσεών της από δραστηριότητες του εξωτερικού και υποχρεώσεών της στην ελληνική αγορά, καθώς και για την ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης με στόχο την ομαλή εκτέλεση υφιστάμενων έργων αλλά και την ενεργητική διεκδίκηση νεών κατασκευαστικών έργων.

Με το Bridge Financing υποστηρίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η διάρκεια του οποίου είναι βραχυπρόθεσμη και η αποπληρωμή του θα λάβει χώρα με το προϊόν της ΑΜΚ της ΑΚΤΩΡ ATE, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Ελλάκτωρ, όπως προαναφέρθηκε. Με τη χρηματοδότηση αυτή διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Βασικές προτεραιότητες του Ομίλου για το 2021 όπως είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της Κατασκευής, η επιτάχυνση και η ενίσχυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου και η στρατηγική συμμετοχή μας στα έργα των υποδομών και της ενέργειας που εκτιμάται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Άκτωρ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. και 55 εκατ. αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider