Aegean: «Kλειδωμένη» η ΑMK με τους μεγαλομετόχους να βάζουν τα 50 από τα 60 εκατ. ευρώ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aegean: «Kλειδωμένη» η ΑMK με τους μεγαλομετόχους να βάζουν τα 50 από τα 60 εκατ. ευρώ
Ποιοι είναι οι μεγαλομέτοχοι που έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ η οποία θα ξεκλειδώσει και την κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ.

«Κλειδωμένη» θεωρείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ της Aegean, μετά και τις δηλώσεις των μετόχων που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα ποσοστό άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου, ότι προτίθενται να ασκήσουν στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που τους αντιστοιχούν, διατηρώντας τα ίδια ποσοστά συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αλλά και να καλύψουν και επί πλέον μετοχές που θα μπορούσαν να μείνουν αδιάθετες.

Όπως έγινε γνωστό στη σχετική Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία», η AMK η οποία θα ξεκλειδώσει στη συνέχεια και την κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 3,20 ευρώ ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν δικαίωμα προτίμησης με αναλογία περίπου 26 νέων μετοχών για κάθε 100 παλιές μετοχές (0,262542164271582 Νέες Μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή της Εταιρείας).

Οι μεγαλομέτοχοι μάλιστα, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 62,3% των μετοχών της αεροπορικής έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να ασκήσουν στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που τους αντιστοιχούν, διατηρώντας τα ίδια ποσοστά συμμετοχής. Κάπως έτσι προκύπτει ότι από τις 18.750.000 νέες μετοχές που θα διατεθούν έχουν ήδη «πουληθεί» τουλάχιστον οι 11.676.928 εξ’ αυτών, οι οποίες αντιστοιχούν σε κεφάλαια ύψους 37,3 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι μάλιστα έχουν δηλώσει πρόθυμοι να καλύψουν και επί πλέον 3.750.000 μετοχές που θα μπορούσαν να μείνουν αδιάθετες, εισφέροντας άλλα 12 εκατ. ευρώ και «κλειδώνοντας» με τον τρόπο αυτό σχεδόν τα 50 από τα 60 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ.

Αναλυτικότερα κι όπως προκύπτει από την σχετική Έκθεση σε πλήρη εξάσκηση των δικαιωμάτων του ως υφιστάμενος μέτοχος, θα προβεί αρχικά ο γιος του ιδρυτή της Aegean και επικεφαλής της εισηγμένης κ. Ευτύχης Βασιλάκης ο οποίος κατέχει άμεσα και έμμεσα το 37,4% του μετοχικού κεφαλαίου. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Βασιλάκης ελέγχει άμεσα το 1,24% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ήτοι 885.255 μετοχές και έμμεσα μέσω των εταιρειών Evertrans S.A. και «AUTOHELLAS Ανώνυμος Τουριστική και Εμπορική Εταιρεία» το 36,12% του μετοχικού κεφαλαίου, κατέχοντας 17.343.498 και 8.453.030 μετοχές αντίστοιχα. Ο κ. Βασιλάκης έχει δηλώσει επίσης ότι προτίθεται να καλύψει κατά μέγιστο 1.875.000 μετοχές που τυχόν θα μείνουν αδιάθετες είτε μέσω προεγγραφής είτε μέσω της διαδικασίας κάλυψης Αδιάθετων Μετοχών.

Σε πλήρη άσκηση του δικαιώματός τους προτίθενται να προχωρήσουν και οι Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος του Costa Navarino, που κατέχει άμεσα και έμμεσα το 5,5% του μετοχικού κεφαλαίου καθώς και οι εφοπλιστές Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης που κατέχουν το 8,563% του μετοχικού κεφαλαίου έκαστος. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Κωνσταντακόπουλος κατέχει άμεσα 3.703.508 μετοχές και έμμεσα μέσω της εταιρείας Ateria Ventures Ltd 238.000 μετοχές, ήτοι 5,186% άμεσα και 0,333% έμμεσα. Αντίστοιχα οι Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης κατέχουν άμεσα 6.115.508 μετοχές έκαστος μέσω των εταιρειών Alnesco Enterprises Company Limited και Siana Enterprises Company Limited.

Από πλευράς του ο κ. Κωνσταντακόπουλος προτίθεται να καλύψει κατά μέγιστο 445.000 μετοχές που τυχόν θα μείνουν αδιάθετες είτε μέσω προεγγραφής είτε μέσω της διαδικασίας κάλυψης Αδιάθετων Μετοχών, ενώ οι αδελφοί Λασκαρίδη προτίθενται να καλύψουν κατά μέγιστο 715.000 αδιάθετες μετοχές έκαστος.

Αντίστοιχες προθέσεις να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ ασκώντας στο σύνολο τους τα δικαιώματα προτίμησης που τους αντιστοιχούν έχουν εκφράσει και τα μέλη του ΔΣ της Aegean, Χρήστος Ιωάννου της Άβαξ κατασκευαστικής και Αναστάσιος Δαυϊδ της Coca Cola, το ποσοστό των οποίων διαμορφώνεται στο 1,33% και 0,94% αντίστοιχα.

Αν δεν ασκηθούν όλα τα δικαιώματα προτίμησης από τους υφιστάμενους μετόχους θα παρασχεθεί δικαίωμα προεγγραφής σε όσους συμμετείχαν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου για τις αδιάθετες μετοχές. Αν και πάλι δεν καλυφθεί στο σύνολό της η ΑΜΚ τότε θα μπορούν να τοποθετηθούν και νέοι επενδυτές με private placement.

Τα κεφάλαια αυτά, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης για το 2021 και το 2022, μετά από τις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε για το κλάδο η πανδημία. Τα 60 εκατ. ευρώ μάλιστα θα συμπληρωθούν από 120 εκατ. ευρώ που θα λάβει η εταιρεία με την μορφή κρατικής ενίσχυσης, λόγω των ζημιών ου υπέστη κατά το απαγορευτικό των πτήσεων που επιβλήθηκε την περασμένη άνοιξη, στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την καταβολή του ποσού των 120 εκατ. ευρώ, θα παραδοθούν στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς επιβάρυνση, ελεύθερα μεταβιβάσιμοι τίτλοι παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της "Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ” (warrants) που θα αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης μετοχών οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με τιμή ίση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών κατά την ΑΜΚ. Η άσκηση των warrants θα μπορεί να γίνει μετά από την συμπλήρωση του δεύτερου έτους και πριν από την λήξη του πέμπτου έτους, από την ημερομηνία εκταμίευσης των 120 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider