Πώς θα αλλάξει το παραλιακό μέτωπο η Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα αλλάξει το παραλιακό μέτωπο η Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου
Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και η συνέχεια. Τι περιλαμβάνει το project άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Για ακόμα μία φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε (σε συνέντευξή του) προ ημερών στο μεγάλο project της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υλοποίησης εμβληματικών έργων με αναπτυξιακό πρόσημο.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η α’ φάση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ύψους 150 εκατ. ευρώ που υλοποιείται από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ (θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ), αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ κατά τον Περιφερειάρχη παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό της β’ φάσης, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι κόστους πάνω από 180 εκατ. ευρώ και θα αλλάξει όλο το παραλιακό μέτωπο.

Συνολικά το project θα ενοποιήσει το κομμάτι από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι και τον Άλιμο, καθιστώντας το παράκτιο μέτωπο σαφώς πιο προσβάσιμο για τους πολίτες των παραλιακών περιοχών αλλά και γενικότερα της Αττικής. Με την ολοκλήρωση όλων των έργων, το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί (μέσω της Εσπλανάδας) με το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ. Νιάρχος, την Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου, δημιουργώντας έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.

Αναμφίβολα η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, που είναι αλήθεια ότι έχει παρουσιάσει σημαντική χρονική καθυστέρηση, είναι μία εξ αυτών που «φιλοδοξούν» να αλλάξουν το τοπίο στην Αθήνα αλλά και ευρύτερα στην Αττική, βελτιώνοντας τις υποδομές, τη ζωή των πολιτών, να αναδείξουν περιοχές, να αλλάξουν τον χάρη της κτηματαγοράς. Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Φαληρικού Όρμου καταλαμβάνει έκταση 800 στρεμμάτων κατά μήκος ακτογραμμής μήκους περίπου 2 χλμ.

Όσον αφορά στην ά φάση, αφορούσε και αφορά κυρίως σε έργα οδοποιίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης των παραλιακών δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου. Ειδικότερα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συγκοινωνιακά οδικά, τεχνικά έργα, έργα αποστράγγισης οδοστρωμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης ομβρίων, έργα αποκατάστασης και μετακίνησης δικτύων ΟΚΩ (αγωγοί φυσικού αερίου, ύδρευσης κλπ.) καθώς και ορισμένα υδραυλικά έργα εκτός περιοχής, όπως αντλιοστάσια και αγωγοί για τη μόχλευση των νερών του Κηφισού ποταμού, το Κέντρο Ανάκτησης Νερού στον Ελαιώνα, για την άρδευση του μελλοντικού πάρκου.

Σε ό,τι αφορά τη β’ φάση της Ανάπλασης (ύψους 180 εκατ. ευρώ), της οποίας το ακριβές χρονοδιάγραμμα είναι υπό σχεδιασμό, προβλέπει μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός τεράστιου Πάρκου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και την περιβαλλοντική αναβάθμισή της, την κατασκευή δικτύων άρδευσης, ύδρευσης, πυρόσβεσης, φωτισμού, καθώς και διαδρομών για πεζούς και ποδήλατα, την κατασκευή πάρκινγκ 900 θέσεων, την κατασκευή γραμμικών κτιρίων συνολικής έκτασης 3.500 τετραγωνικών, με πρόβλεψη χρήσεων εμπορικές, εστίασης, και αναψυχής.

Βέβαια, όπως και σε κάθε μεγαλεπήβολο σχέδιο ένα βασικό θέμα είναι η χρηματοδότηση. Όπως έχει πάντως τονιστεί από την Περιφέρεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ περιλαμβάνεται και στον κατάλογο έργων προτεραιότητας της Περιφέρειας για χρηματοδότηση, από τον νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Κατά τον κ. Πατούλη, πέραν της παραπάνω ανάπλασης, στα σχέδια είναι η προετοιμασία και ωρίμανση έργων όπως η «Ανάπλαση ανάδειξη και ενοποίηση των δημόσιων χώρου του παράκτιου μετώπου της Αττικής από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο», η οποία αποτελεί μια συνολική προσέγγιση της περιοχής του Παραλιακού μετώπου της Αττικής και των οχτώ παράκτιων δήμων και περιλαμβάνει έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος. «Αυτές οι παρεμβάσεις που προτείνουμε στόχο έχουν την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία ενός ενιαίου Παραλιακού μετώπου της Αττικής από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο συνολικής έκτασης περίπου 70 χλμ (το αστικό κομμάτι 22χλμ και το υπόλοιπο 48χλμ ) με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό την άθληση, την ψυχαγωγία», σημείωσε χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις (στο Περιοδικό «Εργοταξιακά Θέματα»).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider