Attica Bank: Αναζητεί «σανίδα σωτηρίας» στο Δημόσιο μέσω αναβαλλόμενου φόρου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Αναζητεί «σανίδα σωτηρίας» στο Δημόσιο μέσω αναβαλλόμενου φόρου
Μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου και μετά ιδιωτικοποίηση – κατά προτίμηση με στρατηγικό επενδυτή – μέσω ΑΜΚ, βλέπουν ΤτΕ και Attica Bank ως λύση στο πρόβλημα κεφαλαίων.

Μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου και μετά ιδιωτικοποίηση – κατά προτίμηση με στρατηγικό επενδυτή – μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, βλέπουν Τράπεζα της Ελλάδος και Διοίκηση της Attica Bank ως λύση στο πρόβλημα του κεφαλαιακού ελλείμματος που παρουσιάζει η Τράπεζα. Οι εξελίξεις στην Attica δρομολογούνται με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, όταν όπως αναφέρουν πηγές από την Διοίκηση της Τράπεζας στο insider.gr, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι, αφού όσα σχέδια ανάκαμψης της Τράπεζας και αν προχώρησε η διοίκηση του Θ. Πανταλάκη από το 2016 δεν απέδωσαν, παρά τα χρονικά περιθώρια που ως φαίνεται ήταν διατεθειμένη να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ως έχουσα την εποπτεία των μη συστημικών τραπεζών), τα κάστανα από τη φωτιά θα κληθεί να βγάλει το Ελληνικό Δημόσιο.

Η αποκατάσταση της χρόνιας κεφαλαιακής «αναιμίας» της Attica Bank μέσω ΑΜΚ, θα περάσει αναγκαστικά από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου της Τράπεζας, αφού η τελευταία παρουσίασε ζημιές 306,4 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα του 2020 και αυτές θα διογκωθούν, με περαιτέρω πλήγμα στα κεφάλαια (έχουν ήδη μειωθεί στα 206,68 εκατ. ευρώ), μετά τον επιδιωκόμενο μηδενισμό των κόκκινων δανείων. Κάτι που προανήγγειλε η Διοίκηση της Attica Bank προχθές, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο εξυγίανσης που «στηρίζεται στον μηδενισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, τη συμμετοχή στον “ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ” και την βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων μέσω της ενεργοποίησης του αρ.27Α του Ν. 4172/2013».

Περαιτέρω εξηγήσεις έδωσε χθες η Διοίκηση της Attica Bank στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και όπως ανέφερε η Διοίκηση της Attica Bank σε επικοινωνία με το insider.gr, «περιμένει τώρα να επιστραφεί στην Τράπεζα ο φόρος που της οφείλει το Δημόσιο και αυτό να καταθέσει τα εποπτικά κεφάλαια που χρειάζεται η Attica Bank για να αυξήσει την ποιότητα των κεφαλαίων της».

Το άρθρο 27Α του Ν.4172/2013 κάνει αναφορά σε διατάξεις για την προαιρετική μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. Αναφέρει ότι προς τον σκοπό της ένταξης στις διατάξεις των παραγράφων αυτών και για την ανάληψη των σχετικών εταιρικών ενεργειών, απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ή συνεταίρων του νομικού προσώπου, κατόπιν ειδικής εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή αφορά στο σχηματισμό ειδικού αποθεματικού και στη δωρεάν έκδοση παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών ή συνεταιριστικών μερίδων (δικαιώματα μετατροπής) υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού ή συνεταιριστικού κεφαλαίου του νομικού προσώπου με κεφαλαιοποίηση του ειδικού αποθεματικού και στην εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Η απόφαση αυτή γνωστοποιείται στη Φορολογική Διοίκηση και στην Εποπτική Αρχή. Για τη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του μηχανισμού απαιτείται έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις επεξηγήσεις που έδωσε χθες η Διοίκηση της Attica Bank στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με το μηχανισμό DTC οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Τράπεζας μετατρέπονται σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, η Τράπεζα σχηματίζει ειδικό αποθεματικό και εκδίδει παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (δικαιώματα μετατροπής – «warrants») στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς (call option) αυτών των δικαιωμάτων μετατροπής, σε περίπτωση δε μη ενάσκησης, αυτά δύνανται να προσφερθούν σε τρίτους, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε απομείωση των ποσοστών συμμετοχής (dilution) των μετόχων που δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς.

Το συνολικό ποσό της οριστικής και εκκαθαρισμένης απαίτησης της Τράπεζας υπόκειται στον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης.

Τα παραπάνω σημαίνουν τα εξής για τις προσεχείς εξελίξεις στην Αttica Bank: α) αφού η Τράπεζα υποβάλει τη φορολογική της δήλωση και εγγραφεί η ζημία, θα καθοριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών το συνολικό ποσό της οριστικής και εκκαθαρισμένης απαίτησης της Τράπεζας, β) η Τράπεζα θα λάβει μετρητά ή ομόλογα από το Δημόσιο και θα εκδώσει έναντι αυτών τα warrants, γ) το Δημόσιο θα μπορεί να απευθυνθεί στους υφιστάμενους μετόχους για να αγοράσουν τα δικαιώματα μετατροπής, δ) αν οι μέτοχοι δεν θελήσουν να ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς, το Δημόσιο θα μπορεί να διαθέσει τα warrants μέσω Χρηματιστηρίου σε τρίτους, ε) εάν δεν υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς ούτε από τρίτους, τότε το Δημόσιο παίρνει τα warrants και τα δίνει στο ΤΧΣ.

Η Attica Bank θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό με τη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τις διαδικασίες του μηχανισμού DTC και τις προθεσμίες ενάσκησης των σχετικών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider