Αγορά: Ο ευσεβής πόθος του 1,5 δισ. ευρώ τζίρου -Πώς λειτουργούν τα καταστήματα τη Μ. Εβδομάδα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγορά: Ο ευσεβής πόθος του 1,5 δισ. ευρώ τζίρου -Πώς λειτουργούν τα καταστήματα τη Μ. Εβδομάδα
Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τις μεθόδους clik away και click inside σε όλη την Ελλάδα, sms στο 13032 και χρονικό όριο τριών ωρών ενώ οι έμποροι «ποντάρουν» και στην καταβολή του Δώρου για την αύξηση τω πωλήσεων τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης που κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα τις πρώτες εβδομάδες της επαναλειτουργίας των καταστημάτων προσβλέπουν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι έμποροι, σε μια διαφορετική πάντως, από κάθε άποψη, πασχαλινή περίοδο. Ήδη από χθες, Κυριακή, που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, η αγορά άρχισε να «ζεσταίνεται» και αρκετοί καταναλωτές επισκέφθηκαν τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της χώρας.

Το λιανικό εμπόριο και τη Μεγάλη Εβδομάδα θα λειτουργήσει με τους περιορισμούς που ήδη ισχύουν δηλαδή με τις μεθόδους clik away και click inside σε όλη την Ελλάδα, sms στο 13032 και χρονικό όριο τριών ωρών. Στη «μάχη» μπήκαν και εμπορικά κέντρα τα οποία από το Σάββατο υποδέχθηκαν τους πρώτους τους πελάτες, με αυστηρούς περιορισμούς τόσο εντός των καταστημάτων όσο και στους κοινόχρηστους χώρους.

Το ωράριο λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα διαμορφώνεται από Μ. Δευτέρα έως Μ. Πέμπτη από τις 9.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ, τη Μ. Παρασκευή από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα και το Μ. Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Κυριακή του Πάσχα, τη Δευτέρα του Πάσχα αλλά και την Τρίτη 4 Μαΐου, λόγω της μεταφοράς της Πρωτομαγιάς.

Τι περιμένουν οι έμποροι

Σε προ πανδημίας εποχές ο πασχαλινός τζίρος έφτανε το 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο με τις συνθήκες που επικρατούν φέτος στην αγορά δεν μπορούν να υπάρξουν προβλέψεις σχετικά με το πού θα κυμανθεί. Το ραντεβού που ισχύει στα καταστήματα, όπως επισημαίνουν οι έμποροι, αφενός αποτρέπει αρκετούς καταναλωτές να μπουν στη διαδικασία των αγορών αφετέρου στα μεγαλύτερα καταστήματα περιορίζει τον αριθμό που μπορούν να εξυπηρετηθούν ημερησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες εβδομάδες ο μέσος όρος των πελατών στις μικρές επιχειρήσεις. όπως σημειώνουν, ήταν περίπου 5 πελάτες ημερησίως.

Υπάρχουν ωστόσο και οι «κερδισμένοι» από το click inside, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα παιχνιδιών που λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που έχουν στη διαδικασία των ραντεβού, φέτος να καταφέρνουν να αποσπούν σημαντικά μερίδια τζίρου, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια πήγαιναν στις μεγάλες αλυσίδες.

Στελέχη της αγοράς πάντως «ποντάρουν» αρκετά στα ψώνια που γίνονται συνήθως την τελευταία εβδομάδα σε λαμπάδες, παιδικά ρούχα και παπούτσια καθώς και στην καταβολή του Δώρου στον ιδιωτικό τομέα τη Μεγάλη Τετάρτη, που εκτιμάται ότι θα τονώσει την αγοραστική κίνηση.

Οι αγορές για το πασχαλινό τραπέζι

Αυξημένη αναμένεται αναμένεται αυτή την εβδομάδα η κίνηση και στο λιανεμπόριο τροφίμων, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα συνοικιακά καταστήματα. Στα δεδομένα της φετινής χρονιάς, συνυπολογίζεται ότι οι περισσότεροι καταναλωτές παραμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και ότι το πασχαλινό τραπέζι θα γίνει με λιγότερα άτομα. Επίσης ένα 30% περίπου που επέλεγε για το πασχαλινό τραπέζι τον κλάδο της εστίασης, για δεύτερη χρονιά θα μαγειρέψει στο σπίτι. Ωστόσο τη φετινή χρονιά οι αγορές σε τρόφιμα θα πρέπει να υπολογιστούν μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα, καθώς τα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά την Τετάρτη 5 Μαϊου.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ το μέσο τυπικό καλάθι φέτος, χωρίς τα αμνοερίφια υπολογίζεται στα 41,70 ευρώ, όταν το 2020 ήταν 41,40 ευρώ. Το μέσο εύρος τιμών (η διαφορά μικρότερης με μέγιστης τιμής τυπικού καλαθιού) παραμένει στο 36%. Ακριβότερα θα πληρώσουν τέλος οι καταναλωτές το αρνί για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς μεγάλες ποσότητες από την Ελλάδα «έφυγαν» το προηγούμενο διάστημα σε εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών. Το αποτέλεσμα είναι η ελληνική αγορά ουσιαστικά να «στερέψει» και όσα ελληνικά αμνοερίφια έμειναν στα κρεοπωλεία για να διατεθούν στους Έλληνες καταναλωτές, να πωλούνται ακριβότερα, δηλαδή από 9 ευρώ κατά μέσο όρο πέρσι, στα 12 ευρώ φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider