Τρ. Πειραιώς: Ψήφος εμπιστοσύνης από BlackRock, Fidelity και Nordic Fund

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Ψήφος εμπιστοσύνης από BlackRock, Fidelity και Nordic Fund
Η BlackRock, την Fidelity και το Norwegian Government Pension Fund, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, έχουν εγγραφεί με συμμετοχή η οποία θα τους δώσει ποσοστό χαμηλότερο του 5% έκαστο στη νέα μετοχική σύνθεση της Τράπεζας.

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα παίρνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία σημείωσε υπερκάλυψη ήδη από τις πρώτες ώρες του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών χθες το πρωί. Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει το insider.gr,
αναφέροντας ότι ήδη από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, η Τράπεζα είχε συγκεντρώσει ενδιαφέρον ύψους 1,5 δισ. ευρώ έναντι αιτούμενου ποσού νέων κεφαλαίων 1,2 – 1,38 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, με συμμετοχή η οποία θα τους δώσει ποσοστό χαμηλότερο του 5% έκαστο στη νέα μετοχική σύνθεση της Τράπεζας, έχουν εγγραφεί τρία από τα μεγαλύτερα διεθνή funds. Πρόκειται για την BlackRock, την Fidelity και το Norwegian Government Pension Fund, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με ενεργητικό 1,3 τρισ. δολ., το οποίο εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Triton Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Και τα τρία αυτά funds δεν είχαν προηγούμενη θέση στην Τράπεζα Πειραιώς. Η είσοδός τους, πέραν των τριών cornerstone επενδυτών (Paulson, Μυστακίδης, Helikon) που στηρίζουν ήδη την ΑΜΚ καλύπτοντας συνολικό ποσοστό περί το 26%, καταδεικνύει την ισχυρή και διαφοροποιημένη μετοχική σύνθεση που θα έχει η Τράπεζα Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και την κατανομή των νέων μετοχών, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για την αποδοχή που απολαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού (Sunrise) της που έχει παρουσιάσει η διοίκηση της Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Πειραιώς και οι Σύμβουλοι για την ΑΜΚ, από τις 16 Μαρτίου οπότε παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Τράπεζας για τη χρήση 2020 και αναλυτικά το σχέδιο Sunrise με αιχμή τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του «Ηρακλή ΙΙ», ξεκίνησαν roadshow διάρκειας ενός μηνός, συναντώντας περισσότερους από 60 διεθνείς επενδυτές και λαμβάνοντας ενδεικτικές συμμετοχές από πάνω από 20.

Υπενθυμίζεται ότι για το διεθνές βιβλίο ιδιωτικής τοποθέτησης της Τράπεζας Πειραιώς ως Joint Global Coordinators λειτουργούν οι UBS και Goldman Sachs και ως joint bookrunners οι BNP Paribas, JP Morgan, Morgan Stanley, Ambrosia Capital, Axia, Euroxx και Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Το ενδιαφέρον για την ΑΜΚ είναι πολύ ισχυρό και στο σκέλος της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα, η οποία θα έχει κατανομή 15% (οι εγχώριοι επενδυτές θα λάβουν τουλάχιστον 180.000.000 από τις νέες μετοχές).

Παρά την υπερκάλυψη του αιτούμενου ποσού ήδη από την πρώτη μέρα, το βιβλίο για τη συνδυασμένη προσφορά (ιδιωτική τοποθέτηση για επενδυτές του εξωτερικού – δημόσια προσφορά για επενδυτές στην Ελλάδα) δεν πρόκειται να κλείσει και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 23 Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider