ΔΕΗ: Με φυσικό αέριο και «Hydrogen ready» έως το 2025 η «Πτολεμαΐδα 5» - Στο 3ο τρίμηνο οι προσφορές για ΔΕΔΔΗΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Με φυσικό αέριο και «Hydrogen ready» έως το 2025 η «Πτολεμαΐδα 5» - Στο 3ο τρίμηνο οι προσφορές για ΔΕΔΔΗΕ
Από την πλευρά της ΔΕΗ, το «παρών» στο conference call έδωσαν ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γ. Στάσσης, καθώς και ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Λ. Αλεξανδρίδης. Επίσης, συμμετείχαν περίπου 100 αναλυτές. 

Στο μέλλον της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» επικεντρώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότερες ερωτήσεις αναλυτών στο χθεσινό conference call της ΔΕΗ για τα αποτελέσματα χρήσης 2020, με αφορμή και τη σχετική αναφορά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, για αντιστροφή της πρόβλεψης απομείωσης της επένδυσης, καθώς η λειτουργία της μονάδας με φυσικό αέριο επισπεύδεται πλέον για το 2025, αντί για το 2028 που προβλεπόταν αρχικά.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, το «παρών» στο conference call έδωσαν ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γ. Στάσσης, καθώς και ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Λ. Αλεξανδρίδης. Επίσης, συμμετείχαν περίπου 100 αναλυτές.

Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις για την «Πτολεμαΐδα 5», η διοίκηση της εταιρείας επισήμανε πως παράλληλα με τη μετατροπή σε φυσικό αέριο, η μονάδα θα γίνει «Hydrogen ready», δηλαδή συμβατή σε μελλοντική χρήση υδρογόνου ως καυσίμου. Επίσης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης, θα αυξηθεί η εγκατεστημένη ισχύ της σε πάνω από 1.000 Μεγαβάτ (MW), από 660 MW που θα έχει ως λιγνιτική.

Ζημιογόνα εξαρχής με καύσιμο λιγνίτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίστηκε ότι ο αναβαθμισμένος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα διαθέτει πολύ μεγάλη ευελιξία, καθώς σε περίπου μισή με μία ώρα θα μπορεί να αυξάνει την ισχύ του από 300 Μεγαβάτ σε πάνω από 1000 MW. Όπως προστέθηκε, η μονάδα θα είναι τόσο ανταγωνιστική, που η ΔΕΗ δεν χρειάζεται να περιμένει τη θεσμοθέτηση του Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), για να λάβει την επενδυτική απόφαση μετατροπής της.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η αλλαγή καυσίμου ήταν η καλύτερη λύση, καθώς η πρόβλεψη για τις τιμές CO2 θα καθιστούσε τη μονάδα ζημιογόνα αμέσως μετά τη λειτουργία της. Επομένως, η απολιγνιτοποίηση δεν ολοκληρωθεί το 2028, όπως σχεδιαζόταν, αλλά το 2025.

Ερωτήσεις αναλυτών υπήρξαν και για τον εν εξελίξει διαγωνισμό εκχώρησης του 49%, στο πλαίσιο του οποίου τον Απρίλιο η ΔΕΗ ενέκρινε τους επενδυτές που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση. Όπως αναφέρθηκε από τα στελέχη της εταιρείας, οι δεσμευτικές προσφορές προγραμματίζεται να υποβληθούν στο 3ο τρίμηνο του έτους.

«Ρήτρα βιωσιμότητας» σε όλα τα επόμενα ομόλογα

Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της ΔΕΗ φέτος, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι και το 2021 τα EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη δήλωση του κ. Στάσση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, επισημάνθηκε πως το 2021 θα είναι μια χρονιά σταθεροποίησης, πριν η εταιρεία περάσει σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο conference call και στο ομόλογο με «ρήτρα αειφορίας» που εξέδωσε πρόσφατα η ΔΕΗ, το οποίο «υποδέχτηκαν» οι αγορές με πολύ θετικό τρόπο. Ανάλογα θετική είναι και η εικόνα από τη διαπραγμάτευσή του στη δευτερογενή αγορά, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 3,05%, από 3,875% που ήταν το κουπόνι. Όπως υπογραμμίστηκε, από εδώ και πέρα όλες οι εκδόσεις της ΔΕΗ θα έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.

Απαντώντας τέλος σε ερωτήσεις αναλυτών σχετικά με τη λειτουργία του Target Model, η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε πως οι χονδρεμπορικές αγορές βελτιώνονται. Πρόσθεσε πως για κάποιους μήνες εμφανίστηκαν προβλήματα, τα οποία ωστόσο έχουν αρχίσει να αμβλύνονται. Επίσης, εκτίμησε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η σύζευξη με την Αγορά Επόμενης Ημέρας της Βουλγαρίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11 Μαΐου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider