Αμερικανική start up ετοιμάζει μονάδα φυσικού αερίου μηδενικών εκπομπών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμερικανική start up ετοιμάζει μονάδα φυσικού αερίου μηδενικών εκπομπών
Η τεχνολογία της Net Power χρησιμοποιεί ένα νέο είδος στροβίλου για την καύση φυσικού αερίου με οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, το εργοστάσιο παράγει μόνο διοξείδιο του άνθρακα και νερό ως υποπροϊόν.

Ένα νέο είδος μονάδας παραγωγής ενέργειας που δεν επιβαρύνει με αέρια του θερμοκηπίου την ατμόσφαιρα κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και αυτή η προσπάθεια ίσως να προσφέρει μια εναλλακτική λύση προκειμένου οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να συνεχίσουν να καίνε φυσικό αέριο χωρίς να συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η αμερικανική Net Power σκοπεύει να κατασκευάσει δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στις Η.Π.Α. και η καινοτομία των συγκεκριμένων έργων έγκειται στο γεγονός ότι όλες οι εκπομπές θα δεσμεύονται και θα θάβονται βαθειά στο έδαφος.

Η νεοσύστατη εταιρεία χορήγησε άδεια για την τεχνολογία στην 8 Rivers Capital, η οποία θα συνεργαστεί με τη γεωργική Archer-Daniels-Midlands για την αντικατάσταση μέρους των εκπομπών από ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο Ιλλινόις.

Για το άλλο εργοστάσιο, η 8 Rivers συνεργάζεται με το Ταμείο Ανάπτυξης Tribe Indian Ute στο Κολοράντο. Και τα δύο έργα θα σχεδιαστούν και θα αναπτυχθούν φέτος ενώ η επένδυση θα κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η τεχνολογία της Net Power χρησιμοποιεί ένα νέο είδος στροβίλου για την καύση φυσικού αερίου με οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, το εργοστάσιο παράγει μόνο διοξείδιο του άνθρακα και νερό ως υποπροϊόν. Το νερό μπορεί να καταψυχθεί από το μείγμα και το καθαρό CO2 μπορεί να ταφεί σε εξαντλημένα πηγάδια πετρελαίου και αερίου ή παρόμοιες γεωλογικές δομές.

Η ίδια startup ίδρυσε ένα πιλοτικό εργοστάσιο στο Τέξας το 2018 το οποίο είναι σε λειτουργία και παράγει ισχύ 25 μεγαβάτ. Τα εργοστάσια του Ιλλινόις και του Κολοράντο θα είναι οι πρώτες μονάδες της NetPower που θα προορίζονται για εμπορική χρήση. Κάθε μονάδα θα είναι σε θέση να παράγει 280 MW ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ισοδυναμεί με την ενέργεια που απαιτείται για να τροφοδοτηθούν πάνω από 15.000 σπίτια.

«Τα μεγάλα έργα χρειάζονται χρόνο», δήλωσε ο Cam Hosie, διευθύνων σύμβουλος της 8 Rivers. «Το πιο σημαντικό για την ταχεία υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας είναι να είναι τα πρώτα έργα επιτυχημένα». Ο Hosie είπε ότι περίπου δώδεκα άλλοι σταθμοί της Net Power βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, με κάποιους να έχουν κατασκευαστεί εκτός των ΗΠΑ.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ιλλινόις θα εισάγει τις εκπομπές του σε ήδη υπάρχον φρεάτιο CO₂, το οποίο επί του παρόντος κρατά δεσμευμένες στο έδαφος εκπομπές από εγκατάσταση παραγωγής αιθανόλης. Για το εργοστάσιο του Κολοράντο δεν έχει αποφασιστεί που θα αποθηκεύονται οι εκπομπές του, αλλά η 8 Rivers λέει ότι η τοποθεσία του σταθμού παραγωγής ενέργειας βρίσκεται κοντά σε έναν αγωγό CO₂ ο οποίος ουσιαστικά επεκτείνει τις αποθηκευτικές δυνατότητες.

Και τα δύο εργοστάσια θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα εμπορίας ρύπων (η τιμή του άνθρακα ανέρχεται σε περίπου 50 δολάρια για κάθε τόνο που εγχέεται στο έδαφος).

Όπως και στην περίπτωση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, η πίστωση επιδιώκει να επιδοτήσει τις κλιματικές τεχνολογίες που βρίσκονται ε πρώιμο στάδιο έως ότου να μπορέσουν να ανταγωνιστούν το υπάρχον καθεστώς το οποίο βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα.

Κάθε μονάδα παραγωγής ενέργειας αναμένεται να κοστίσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από το Bloombeerg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider