ICAP: Μείωση 20% στους τζίρους εισηγμένων το πρώτο 9μηνο του 2020

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ICAP: Μείωση 20% στους τζίρους εισηγμένων το πρώτο 9μηνο του 2020
Αύξηση στον κύκλο εργασιών και στα λειτουργικά του αποτελέσματα εμφάνισε το 2019 ο ελληνικός εταιρικός τομέας, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης 21.922 επιχειρήσεων.

Αύξηση στον κύκλο εργασιών και στα λειτουργικά του αποτελέσματα εμφάνισε το 2019 ο ελληνικός εταιρικός τομέας, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης 21.922 επιχειρήσεων, για τα έτη 2019 και 2018, τα οποία συνέλεξε και επεξεργάστηκε η ICAP.

Η διαμόρφωση αρνητικού μη λειτουργικού αποτελέσματος το 2019 είχε ως συνέπεια τη συρρίκνωση της καθαρής κερδοφορίας του, ενώ για το 2020 αναμένεται σημαντική επιδείνωση, καθώς από τα οικονομικά αποτελέσματα 125 ελληνικών εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκύπτει μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 20% περίπου το πρώτο ενιάμηνο του έτους και σημαντική μείωση των κερδών EBITDA κατά 25%.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών ICAP, δήλωσε: «Η ελαφρά ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την τριετία 2017-2019 μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, είχε θετικές επιδράσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις και αυτό αποτυπώνεται στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Ωστόσο, η ξαφνική εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και η εξάπλωσή της στη χώρα μας από τον Μάρτιο του 2020, άλλαξε πάλι τα δεδομένα και ανέτρεψε εντελώς τη θετική εικόνα των προηγουμένων ετών.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ιδιαίτερα αρνητικές και πέραν των κοινωνικών προεκτάσεων, έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στην Ελληνική οικονομία η οποία κινείται σε τροχιά βαθιάς ύφεσης.

Αναλύοντας τους ισολογισμούς του 2019 διαπιστώνεται ότι ο εταιρικός τομέας κατάφερε να βελτιώσει τα αποτελέσματά του για πέμπτη συνεχή χρονιά. Από τα ομαδοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 21.349 Ελληνικών επιχειρήσεων (εκτός Τραπεζών-Ασφαλειών), διαπιστώνεται ότι το 2019 ο ελληνικός εταιρικός τομέας πέτυχε αύξηση στον κύκλο εργασιών του και στα λειτουργικά του αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εταιρειών αυξήθηκε κατά 4,2% ανερχόμενος σε 161 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 24,4% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Ωστόσο, σε επίπεδο καθαρών προ φόρου κερδών η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς καταγράφεται μείωση αυτών κατά 21,2% ή 1,4 δισ., μεταβολή που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον κλάδο της Ενέργειας και ιδιαίτερα από την ΔΕΗ η οποία παρουσίασε σημαντική αύξηση των ζημιών της κατά €1,5 δισ..

Για το 2020, που η χώρα μας βίωσε μια τεράστια ύφεση 10%, αναμένουμε σημαντική επιδείνωση των αποτελεσμάτων των ελληνικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τα οικονομικά αποτελέσματα 125 ελληνικών εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκύπτει μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 20% περίπου το πρώτο ενιάμηνο του έτους και σημαντική μείωση των κερδών EBITDA κατά 25%.

Η υγειονομική κρίση, η οποία παρά τα μέτρα που λαμβάνονται από την Πολιτεία θα συνεχιστεί για μερικούς ακόμα μήνες, εντείνει τα σημαντικότατα προβλήματα που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο εδώ και ένα χρόνο, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Θεωρώ ότι, με την σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς, θα έχουμε μία δυναμική ανάπτυξη το Β’ εξάμηνο του 2021 και θα τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός καλύτερου οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο θα επιτρέψει στον επιχειρηματικό τομέα να λειτουργήσει απρόσκοπτα, να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του, υλοποιώντας επενδύσεις, παράγοντας που αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider