Eurostat: Μικρότερα μερίδια για τους δεσπόζοντες «παίκτες» στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurostat: Μικρότερα μερίδια για τους δεσπόζοντες «παίκτες» στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές
Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος και φυσικού αερίου, τα μερίδια των μεγαλύτερων εταιρειών έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση κατά την περίοδο 2007-2019.

Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος και φυσικού αερίου, τα μερίδια των μεγαλύτερων εταιρειών έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση κατά την περίοδο 2007-2019. Αυτό σημειώνει σε σχετικό της άρθρο η Eurostat, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Έτσι, στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, το 2019 το υψηλότερο μερίδιο σημειώθηκε στην Κύπρο (100%), όπου μια εταιρεία κυριάρχησε πλήρως στην εθνική ηλεκτροπαραγωγή. Στην επόμενη θέση βρέθηκε η Λετονία (86%), ενώ ακολούθησε η Κροατία (80%).

Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση της σχετικής κατάταξης, καθώς το 2019 άγγιξε το 51,3% το μερίδιο της ΔΕΗ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στην εγχώρια παραγωγή ρεύματος. Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγού ήταν μικρότερο από 20% σε τρία κράτη-μέλη: το Λουξεμβούργο (18%), τη Φινλανδία (16%) και την Πολωνία (12%).

Σε σύγκριση με το 2007, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγού το 2019 είχε μειωθεί στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Η μείωση κυμαινόταν από -62,6% στη Μάλτα έως -1% στην Ουγγαρία. Αντίθετα, το μερίδιο παρέμεινε σταθερό στην Κύπρο, ενώ αυξήθηκε στη Ρουμανία και τη Λετονία (4,3% και 0,3% αντίστοιχα).

Φυσικό αέριο

Στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου (εισαγωγές και παραγωγή), το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το 2019 ήταν 100% στην Εσθονία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, όπου μόνο μία εταιρεία κυριάρχησε στην εθνική παραγωγή και εισαγωγές. Αντιθέτως, η δεσπόζουσα εταιρεία είχε το χαμηλότερο επίπεδο εγχώριας διείσδυσης στην Ιρλανδία (30%) και στο Βέλγιο (31%). Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, με το μερίδιο της δεσπόζουσας εταιρείας (ΔΕΠΑ) να διαμορφώνεται στο 40,6%.

Σε σύγκριση με το 2007, το 2019 το ποσοστό του δεσπόζοντος «παίκτη» ήταν μειωμένο σε 13 κράτη-μέλη. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό παρέμεινε σταθερό στη Φινλανδία και τη Σουηδία (στο 100%), ενώ αυξήθηκε στην Ιρλανδία (1,8%), τη Λιθουανία (19,6%) και την Εσθονία (21%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider