«Αστέρια Γλυφάδας»: Από κοσμοπολίτικο στέκι τη δεκαετίας του 1960, σε τουριστικό θέρετρο του 2021-22

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αστέρια Γλυφάδας»: Από κοσμοπολίτικο στέκι τη δεκαετίας του 1960, σε τουριστικό θέρετρο του 2021-22
Η μετατροπή του συγκροτήματος σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα. Οι πρόσφατες εγκρίσεις, το χρονοδιάγραμμα, η αρχιτεκτονική μελέτη. Το project της Grivalia και ο διαχειριστής.

Ένα συγκρότημα που βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακό χώρο, δίπλα στην θάλασσα και σχεδόν μια «ανάσα» από τον αστικό ιστό, το οποίο είχε εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της κοινωνικής, οικονομικής και τουριστικής ζωής της πρωτεύουσας στη δεκαετία του 1960 είναι πιο κοντά στην… αναβίωσή του ως σύγχρονη πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα.

Και από εκεί που «φιλοξενούσε» την κοσμοπολίτικη ελίτ της Αθήνας και, μαζί με τον Αστέρα Βουλιαγμένης, σκηνές κορυφαίων πρωταγωνιστών του πάλαι ποτέ περίφημου ελληνικού κινηματογράφου, ετοιμάζεται να αποτελέσει τουριστικό θέρετρο της νέας εποχής, με αφετηρία το 2021-2022.

Ο λόγος για τα «Αστέρια Γλυφάδας», καθώς ολοένα και «πυκνώνουν» οι εξελίξεις σχετικά με την επανατοποθέτησή τους στον τουριστικό χάρτη της Αθήνας, με την πιο πρόσφατη «πινελιά» να μπαίνει από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΣΑ), στο πλαίσιο της προώθησης μιας εμβληματικής επένδυσης στην επονομαζόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα».

Οπως είναι γνωστόν, δόθηκε το «πράσινο φως» στην αρχιτεκτονική μελέτη- αναθεώρηση της άδειας δόμησης στο Συγκρότημα «Αστέρια Γλυφάδας» - Επανάχρηση – Εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακής μονάδας 5* δυναμικότητας 400 κλινών, καθώς και στην αντίστοιχη άδεια δόμησης στο εστιατόριο café bar (πρώην συγκρότημα αποδυτηρίων - café “dreams”) που βρίσκεται στη λεωφόρο Ποσειδώνος, 58, στον δήμο Γλυφάδας. Το project τοποθετείται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 271,7 στρεμμάτων (234,2 στρέμματα χωρίς το τμήμα αιγιαλού παραλίας).

Πλέον, ένα από τα τουριστικά θέρετρα… κατατεθέν της Αθηναϊκής Ριβιέρας έχει τις τελικές υπογραφές από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση που προωθεί ο ξενοδοχειακός βραχίονας της Grivalia, του ομίλου Eurobank, έχει λάβει το «οκ» από το υπουργείο Ανάπτυξης για ένταξη στον «τρίτο κύκλο Γενικής Επιχειρηματικότητας», με τον προϋπολογισμό του σχεδίου να ανέρχεται σε 43,28 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα χορηγήσει φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 4,33 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η συνολική ενίσχυση που θα λάβει η εταιρεία ανέρχεται στο 10% επί του σχεδίου.

Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι αρχικές κατασκευαστικές εργασίες με τον όμιλο Μυτιληναίου να έχει αναλάβει μέρος από αυτές. Στόχος είναι οι υποδομές και οι υποστηριστικές εγκαταστάσεις, οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας να έχουν ολοκληρωθεί το φετινό καλοκαίρι, ώστε σε ενάμιση χρόνο του τουριστικό συγκρότημα να έχει ολοκληρωθεί. Άλλωστε, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας που ανακατασκευάζει τα Αστέρια, Grivalia Hospitality, η λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος με τη νέα σύγχρονη μορφή του, θα ξεκινήσει κατά την τουριστική σεζόν του 2022.

Η συνολική κάλυψη κτιρίων θα είναι μικρότερη από το 1% της έκτασης, λιγότερο από 28.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) εκ των οποίων τα 20.000 τ.μ. αφορούν ήδη υφιστάμενα κτίρια. Ο όμιλος της Kerzner (ανάπτυξη πολυτελών θέρετρων παγκοσμίως), μέσω του brand One & Only, αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση του project κατά τη λειτουργία.

Σημειώνεται ότι το 2017 η Grivalia Hospitality εξαγόρασε, προς 29,5 εκατ. ευρώ, το 80% της Ναυσικά Α.Ε. που διαθέτει τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των Αστεριών της Γλυφάδας, ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ, μέχρι τις 31.12.2081. Το υπόλοιπο 20% της εταιρείας ελέγχει ο όμιλος Παπαθεοχάρη. Στην Grivalia Hospitality συμμετέχουν με ποσοστό 25% ο όμιλος της Eurobank, με επίσης 25% η Eurolife ERB Life Insurance Company και με 50% η διεθνής επενδυτική εταιρεία M&G Investments Management Limited με έδρα το Λονδίνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην μελέτη, η οποία αναφέρεται στην αξιοποίηση μιας έκτασης 285 στρεμμάτων, προβλέπονται 115 δωμάτια, 12 σουίτες και 14 τουριστικές κατοικίες, 2 εστιατόρια, κέντρο spa, εκθεσιακός χώρος, αρχαιολογικοί περίπατοι, χώροι δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider