Τα καλά νέα της ElvalHalcor από τις ΗΠΑ και οι STOXX δείκτες της Viohalco

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα καλά νέα της ElvalHalcor από τις ΗΠΑ και οι STOXX δείκτες της Viohalco
Τα καλά διπλά νέα για την ElvalHalcor.

Μια σειρά από θετικές επιπτώσεις φαίνεται να απολαμβάνει η ElvalHalcor από την απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να μην της επιβάλλει οποιοδήποτε δασμό στις εξαγωγές κοινών φύλλων αλουμινίου προς τη συγκεκριμένη χώρα.

Την Τετάρτη η εισηγμένη, θυγατρική του ομίλου Viohalco, ανακοίνωσε ότι την 2η Μαρτίου 2021 το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (US Department of Commerce) εξέδωσε τις οριστικές του αποφάσεις σχετικά με την έρευνα δασμού αντιντάμπινγκ (antidumping duty investigation) αναφορικά με τις εισαγωγές κοινών φύλλων αλουμινίου από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, καθώς και των Μπαχρέιν, Βραζιλίας, Κροατίας, Αιγύπτου, Γερμανίας, Ινδίας, Ινδονησίας, Ιταλίας, Κορέας, Ομάν, Ρουμανίας, Σερβίας, Σλοβενίας, Νοτίου Αφρικής, Ισπανίας, Ταϊβάν και Τουρκίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπολόγισε ένα τελικό περιθώριο ντάμπινγκ (final dumping margin) 0% για εισαγωγές από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η έρευνα για τις εισαγωγές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ περατώνεται χωρίς επιβολή δασμού αντιντάμπινγκ και η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (US International Trade Commission) δεν θα προβεί σε έρευνα για τον καθορισμό της ζημίας αναφορικά με τις εισαγωγές από την Ελλάδα.

Επί της ουσίας, αυτή η απόφαση «δείχνει» κάποια πράγματα.

Σε πρώτη φάση, όπως λένε πηγές του ομίλου, δείχνει το προφανές, ότι η ElvalHalcor κινείται προσηλωμένη στις αρχές του δίκαιου εμπορίου και θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες της στην αγορά των ΗΠΑ, ως μια από τις κορυφαίες εταιρίες παραγωγής φύλλων αλουμινίου, παγκοσμίως. Επί της ουσίας, η εισηγμένη διατηρεί την αξιοπιστία της. Σε δεύτερη φάση, γλιτώνει από ελέγχους και γραφειοκρατικά ζητήματα, καθώς δεν υφίσταται τον εκτεταμένο έλεγχο των αμερικανικών αρχών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι την ίδια ώρα, σε άλλους ανταγωνιστές του ελληνικού ομίλου επιβλήθηκαν δασμοί, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους.

Αξίζει να αναφέρουμε, βάσει στοιχείων από τις Αμερικανικές αρχές, ότι καταγράφηκαν DUMPING RATES από 2,5%-5% (για εταιρείες σε Τουρκία, Βραζιλία, Κροατία, Ισπανία, Ινδία κ.α.) έως και 25%-50% για ομίλους σε Αίγυπτο, Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Ινδονησία, Σερβία, Ρουμανία ή και πιο ακραία νούμερα 137% σε όμιλο από Βραζιλία και 242% σε γερμανικό γκρουπ.

Μιλάμε για χώρες για τις οποίες οι Αμερικανικές αρχές αναφέρουν στατιστικά εισαγωγών ύψους 25-50 εκατ. δολαρίων, 150-200 εκατ. ή και 280 εκατ. δολαρίων (για το 2019), με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα νούμερα της ElvalHalcor (οι αμερικανικές αρχές έδωσαν εισαγωγές από Ελλάδα άνω των 100 εκατ. δολαρίων το 2019).

Από κει και πέρα, ο όμιλος Viohalco φέρεται να έχει και κάποια ακόμα θετικά νέα. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η μετοχή εισέρχεται στους παρακάτω δείκτες, με ισχύ από 22/3: STOXX Developed and Emerging Markets Total Market, STOXX Emerging Markets Total Market, STOXX Eastern Europe Total Market, STOXX Balkan Total Market, STOXX Greece Total Market, STOXX All Europe Total Market και STOXX Global Total Market, με ότι θετικό μπορεί αυτό να σημαίνει για την παρακολούθηση της μετοχής από index funds.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider