Tι αλλάζει στις αγορές στα σούπερ μάρκετ – Ο σχεδιασμός για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tι αλλάζει στις αγορές στα σούπερ μάρκετ – Ο σχεδιασμός για το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Οι αγορές θα γίνονται με την αποστολή sms με κωδικό 2 στο 13033, αλλά μόνο για μετάβαση σε επιχείρηση εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων, νέα μέτρα τίθενται από σήμερα σε ισχύ όσον αφορά στις αγορές από καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης που παραμένουν ανοιχτά, όπως τα σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, η μείωση της κινητικότητας γενικότερα κατά τις αγορές των πολιτών προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς και αναφορικά με τους σχεδιασμούς που γίνονται για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, όταν φυσικά δοθεί το πράσινο φως.

Από σήμερα πάντως, οι αγορές στα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα που δεν βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας θα γίνονται με την αποστολή sms με κωδικό 2 στο 13033 όπως μέχρι τώρα αλλά μόνο για μετάβαση σε επιχείρηση εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας. «Μένουμε σπίτια μας, μένουμε στη γειτονιά μας και όταν πρέπει να μετακινηθούμε μετακινούμαστε στην μικρότερη δυνατή απόσταση», τόνισε κατά την ανακοίνωση των μέτρων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι καταναλωτές για άλλη μία φορά μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα ενώ από χθες που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα άρχισαν να διατυπώνονται απορίες και προβληματισμοί σχετικά με πώς θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο, από πού θα μπορούν να ψωνίζουν καθώς και πώς θα επιβεβαιώνεται ο πραγματικός τόπος κατοικίας εάν δεν αναγράφεται σε κάποιο επίσημο έγγραφο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αντίστοιχη πρόταση, να εφαρμοστεί δηλαδή γεωγραφικός περιορισμός για τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα είχε καταθέσει τους προηγούμενους μήνες και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, οι καταναλωτές θα ψωνίζουν στα καταστήματα της γειτονιάς τους ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές και παράλληλα δεν θα δημιουργούνται εικόνες συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και έξω από μεγάλες αλυσίδες.

Μία πρόταση που θα φανεί τις επόμενες μέρες αν θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων ενόψει και των σχεδιασμών που γίνονται για το άνοιγμα του λιανεμπορίου το οποίο ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί δύσκολη εξίσωση. Κι αυτό γιατί παρά την πρόθεση της κυβέρνησης η αγορά να επαναλειτουργήσει στις 16 Μαρτίου, η επιδημιολογική εικόνα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή στη χώρα, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι δηλαδή σε δύο εβδομάδες οι ειδικοί θα μπορέσουν να εισηγηθούν άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Παράλληλα εκτός από την ημερομηνία, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ο τρόπος λειτουργίας, εάν δηλαδή θα επιτρέπεται η είσοδος των καταναλωτών μέσα στα καταστήματα, εάν θα προηγείται ραντεβού ή θα λειτουργήσει ξανά το click away. Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, έχει γίνει ήδη η προετοιμασία για τη λειτουργία του νέου 5ψηφιου 13032 που θα ισχύει αποκλειστικά για τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα. Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα η χρήση του, το 13032 εδώ και μερικές μέρες λειτουργεί και όσοι επιχειρούν να στείλουν sms, λαμβάνουν κανονικά απάντηση: «μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Επιτρέπεται μάλιστα μόνο μία αποστολή την ημέρα καθώς όποιος προσπαθήσει να στείλει δεύτερο μήνυμα, λαμβάνει την απάντηση ότι «η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως». Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς επίσης, οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα θα έχουν και χρονικό περιορισμό 3 ωρών.

Από την πλευρά τους, οι θεσμικοί εκπρόσωποι των εμπόρων επαναλαμβάνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση ενώ αναμένεται τις επόμενες μέρες να καταθέσουν τις προτάσεις τους τονίζοντας ότι η αγορά θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα μεν, με ασφάλεια δε, προκειμένου τα καταστήματα να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider