Έντονη κριτική από τους ακτιβιστές στις κεντρικές τράπεζες για την πράσινη στρατηγική τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη κριτική από τους ακτιβιστές στις κεντρικές τράπεζες για την πράσινη στρατηγική τους

Έντονη κριτική ασκούν οι ακτιβιστές για το κλίμα στις κεντρικές τράπεζες για τη στρατηγική που ακολουθούν για την αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών κινδύνων από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα σενάρια που χρησιμοποιούνται για να καθοδηγήσουν τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερου άνθρακα προδιαγράφουν θερμοκρασίες οι οποίες είναι πολύ υψηλές και μια σταδιακή απεξάρτηση από τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, η οποία ωστόσο συντελείται με πολύ αργό ρυθμό σύμφωνα με μια μελέτη της Oil Change International και της Reclaim Finance.

Αυτή η υποβάθμιση της ταχύτητας και του βάθους των απαραίτητων ενεργειακών μετατοπίσεων ρισκάρει να διαταράξει το status quo για τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ανέφεραν τη Δευτέρα συγκεκριμένα λόμπι.

Η προειδοποίηση βασίζεται σε σενάρια από το Δίκτυο για το Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (NGFS), μια ομάδα 83 κεντρικών τραπεζών και εποπτών από όλο τον κόσμο. Σε μια δημοσίευση που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, η NGFS εστίασε την ανάλυσή της στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή.

Η συμφωνία του Παρισιού, η διεθνής συνθήκη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καλεί τα έθνη να διατηρήσουν την παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω από 2 βαθμούς και κατά προτίμηση κάτω από τους 1,5 βαθμούς, μια επιλογή την οποία προκρίνει ως μοναδική η NGFS.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες εντείνουν σταδιακά τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Την Πέμπτη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau και Klaas Knot, τάχθηκαν υπέρ της «απανθρακοποίησης» των εταιρικών ομολόγων του ιδρύματος για να αναγνωρίσουν τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από την ενεργειακή μετάβαση και να ξεκλειδώσουν περισσότερες πράσινες επενδύσεις.

Ακτιβιστές από την Reclaim Finance κατηγόρησαν την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο ότι «τροφοδοτεί μια φρενίτιδα φυσικού αερίου» και ζήτησαν να αποκλείσει άμεσα το χρέος των εταιρειών των οποίων οι πρακτικές είναι ασυμβίβαστες με τη Συμφωνία του Παρισιού από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider