Νέα παράταση στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με παρέμβαση του ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα παράταση στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με παρέμβαση του ΤΧΣ

Σε εκκρεμότητα μέχρι τα τέλη του μήνα, αναμένεται να παραμείνει η υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το σήριαλ της διαπραγμάτευσης με το αμερικανικό fund CVC, αλλά και το plan B για την πώληση του 80% της ασφαλιστικής συνεχίζονται με ένα νέο επεισόδιο, αφού χθες (αλλά ούτε και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται) δεν πραγματοποιήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο που αναμενόταν για να λάβει τις αποφάσεις για το μέλλον της ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η νέα καθυστέρηση έχει να κάνει με παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ως μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας με ποσοστό 40%, αποφάσισε να έχει λόγο στις εξελίξεις της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας στις 28 Ιανουαρίου, όπου το χάσμα απόψεων μεταξύ των μελών εμπόδισε τη λήψη αποφάσεων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το CVC και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, το ΤΧΣ προχώρησε στην ανάθεση έκθεσης σε σύμβουλο προκειμένου να αξιολογηθεί το εύλογον του τιμήματος που προσφέρει το αμερικανικό fund. Ως εκ τούτου, οι εξελίξεις έχουν «παγώσει» ξανά, αυτή τη φορά εν αναμονή του πορίσματος του συμβούλου του ΤΧΣ.

Η κίνηση του ΤΧΣ αποτυπώνει την κοινή παραδοχή, εντός των κόλπων του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, για το ότι το προσφερόμενο τίμημα από το CVC είναι χαμηλό σε σχέση με τις προσδοκίες. Όπως έχει γράψει το insider.gr το τίμημα που φέρεται να προσφέρει το CVC Capital Partners για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής κινείται στα 380 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέρος του τιμήματος, περί τα 150 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί μέσω δανείου που προτίθεται να λάβει το αμερικανικό fund, μία συνήθης πρακτική για τις εξαγορές που πραγματοποιούν τα funds.

Σημειώνεται ότι το τίμημα των 380 εκατ. ευρώ συνυπολογίζει και τη συμφωνία δεκαετούς συνεργασίας ΕΤΕ και CVC μετά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο bancassurance, με την αποκλειστική διάθεση προϊόντων της ασφαλιστικής από το δίκτυο της Τράπεζας.

Με την Εθνική Τράπεζα να είναι στριμωγμένη στη γωνία από τα χρονικά περιθώρια και την DGComp για την πώληση της ασφαλιστικής (ήδη η ΕΤΕ είναι εκπρόθεσμη στην πώληση της θυγατρικής της, αφού αυτή θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 ή σε διαφορετική περίπτωση μέσα στο α΄ δίμηνο του 2021 να διενεργούνταν η δημόσια προσφορά των μετοχών στο Χρηματιστήριο), το CVC δεν έχει προχωρήσει σε βελτίωση του τιμήματος. To επιχείρημα της κρίσης του κορονοϊού και η επίπτωσή της στην οικονομική θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν πείθει τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΤΕ. Εν μέσω της κρίσης, τα στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής για το εννεάμηνο του 2020 έδειξαν συνέχεια στην επίτευξη υψηλής κερδοφορίας (τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 53,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,2% σε σχέση με τα 46,6 εκατ. του 9μήνου του 2019) και άνοδο στην παραγωγή ασφαλίστρων (με εξαίρεση την παραγωγή του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 422,3 εκατ. ευρώ, με αύξηση 5,6% έναντι του 9μήνου 2019).

Επιπλέον, η περίπτωση του προσφερόμενου τιμήματος για την Εθνική Ασφαλιστική συγκρίνεται με την πρόσφατη εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστική από την Generali και την συνακόλουθη σύμβαση bancassurance με την Alpha Bank. Η ΑΧΑ Ασφαλιστική πωλήθηκε έναντι 168 εκατ. ευρώ, με πολλαπλασιαστή 8,3 φορές τα προ φόρων κέρδη της χρήσης 2019. Με έναν αντίστοιχο πολλαπλασιαστή, και έχοντας κέρδη 81,7 εκατ. ευρώ το 2019, το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα έπρεπε να αποτιμηθεί στα 547 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Εθνική Ασφαλιστική έχει μακράν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και καθαρή θέση (1,08 δισ. ευρώ), καθώς και αποδοτικότητα κεφαλαίων άνω του 7,50% την τελευταία διετία.

Χωρίς την πίεση των δεσμεύσεων της ΕΤΕ έναντι της DGComp, η προσφορά του CVC θα είχε ήδη απορριφθεί, κηρύσσοντας άγονη τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και ενεργοποιώντας το plan B για τη διάθεση του ποσοστού της ασφαλιστικής μέσω χρηματιστηρίου. Το plan B προβλέπει αρχική δημόσια προσφορά για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής που είτε θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, η μία εντός του 2021 και η άλλη το 2022, είτε θα συνδυαστεί με αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει ποσοστό κατά το IPO. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δείξει το κατά πόσον το plan B θα γίνει το βασικό σχέδιο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider