Οξφόρδη: Τα εμβόλια COVID-19 προστατεύουν από σοβαρή νόσηση, παρά τις μεταλλάξεις του ιού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οξφόρδη: Τα εμβόλια COVID-19 προστατεύουν από σοβαρή νόσηση, παρά τις μεταλλάξεις του ιού

Προστασία από σοβαρή νόσηση, ενδέχεται να προσφέρουν τα εμβόλια κατά του COVID-19, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης, Άντριου Πόλαρντ, που μίλησε στο BBC.

Αν και ο ιός «αλλάζει ώστε να μπορεί να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, για να μπορεί να εξακολουθήσει να μεταδίδεται», δεν αναιρείται η «ασπίδα» των εμβολίων απέναντι στο ενδεχόμενο μιας σοβαρής και πιθανότατα θανατηφόρας βαριάς νόσησης.

Ερωτώμενος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γερμανοσουηδικής AstraZeneca στους άνω των 65 ετών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, δήλωσε πως ενώ υπάρχει καλή ανοσοαπόκριση, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για την ακριβή αποτελεσματικότητα του.

«Το θέμα είναι ότι έχουμε μάλλον λιγότερα στοιχεία για τους πιο μεγάλους σε ηλικία ενήλικες και γι’ αυτό οι άνθρωποι έχουν λιγότερη βεβαιότητα για το επίπεδο προστασίας», επεσήμανε.

«Όμως έχουμε καλή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, αντίστοιχη με αυτή στους πιο νεαρής ηλικίας. Η προστασία που βλέπουμε είναι ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση και αντίστοιχου επιπέδου», υπογράμμισε ο Πόλαρντ.

Μάλιστα τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης για όλες τις ηλικίες, όμως πρόσθεσε ότι οι χώρες μπορούν να συνιστούν το εμβόλιο για διαφορετικές ομάδες ατόμων, αφού η υγειονομική αρχή της Γαλλίας συνέστησε τη χρήση του μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider