Τράπεζες: Φεβρουάριο ο νόμος για το ΤΧΣ, Μάρτιο οι εξελίξεις με «Ηρακλή 2» και DTC

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Φεβρουάριο ο νόμος για το ΤΧΣ, Μάρτιο οι εξελίξεις με «Ηρακλή 2» και DTC
Κατά προτεραιότητα ο νόμος για τη δυνατότητα συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και η κάλυψη των μελών του Ταμείου από ποινικές ευθύνες. Ανοίγει συζήτηση για το μέλλον του ΤΧΣ μετά το 2022. Μέχρι τέλος Μαρτίου η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον «Ηρακλή 2». Διευθέτηση και για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών.

Ένα δίμηνο πυκνής δράσης, καθοριστικό για την περαιτέρω εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και του σήματος που θέλει να εκπέμψει στους διεθνείς επενδυτές, θα είναι το διάστημα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Όπως συζητήθηκε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών, στο διάστημα αυτό θα κλείσει, με προτεραιότητα τον Φεβρουάριο, η αναθεώρηση του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον του ΤΧΣ μετά το 2022. Κατόπιν, τον Μάρτιο, παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον «Ηρακλή 2», θα διευθετηθεί και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η κυβέρνηση ανέφερε χθες στους Θεσμούς ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ και συγκεκριμένα δύο σημαντικές νέες πτυχές: α) τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου τράπεζας (βλ. ΑΜΚ Τράπεζας Πειραιώς) και β) την πρόβλεψη για την κάλυψη των μελών του ΤΧΣ έναντι ποινικών ευθυνών.

Ένα ακόμη θέμα που πρόκειται να διευθετηθεί και έχει λάβει το πράσινο φως από τους Θεσμούς είναι αυτό του fit & proper για τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών (εμπλουτισμός των Δ.Σ. με στελέχη από το ευρύτερο φάσμα της αγοράς, τα οποία είχαν αποκλειστεί από τους αυστηρούς περιορισμούς του νόμου και πλέον, η εμπειρία και η τεχνογνωσία τους κρίνονται απαραίτητες).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι χθες συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση – κυρίως με τον ESM – για το μέλλον του ΤΧΣ μετά το 2022, οπότε εκπνέει και η τελευταία παράταση ισχύος που έχει δοθεί στο Ταμείο. Δέσμευση του ΤΧΣ είναι η αποεπένδυσή του από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2022. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ενδέχεται να παραμένουν συμμετοχές του στις τράπεζες και θα πρέπει να ανοίξει συζήτηση με τον ESM για ένα διάδοχο σχήμα του ΤΧΣ. Το σχήμα αυτό θα πάρει τη σκυτάλη για την επόμενη φάση αλλαγών στις τράπεζες, στο περιβάλλον που θα έχει διαμορφώσει πανευρωπαϊκά ο απόηχος της πανδημικής κρίσης και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι Θεσμοί έχουν πειστεί από την κυβέρνηση, αλλά και από την πρόοδο που έχει καταγράψει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ότι δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι για τους οποίους είχε συσταθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2010. Ως εκ τούτου, το όποιο διάδοχο σχήμα υπάρξει, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι κινείται στο πλαίσιο του ελληνικού Συντάγματος και των ευρωπαϊκών κανονισμών, ότι διασφαλίζει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ότι καθιστά σαφή την υποχρέωση για πλήρη αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες και ότι το σχήμα αυτό θα διοικείται από ικανό και ανεξάρτητο μάνατζμεντ.

«Τρέχει» ο «Ηρακλής 2»

Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης ταχείας εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, οι Θεσμοί κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει πολύ γρήγορα με την δεύτερη φάση του «Ηρακλή», για την οποία δεσμεύτηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στο Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου 2020 και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της κυβέρνησης για το 2021 και των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα.

Από πλευράς κυβέρνησης αναφέρθηκε στους Θεσμούς ότι οι διαπραγματεύσεις για τον «Ηρακλή 2», οι οποίες θα συμπεριλάβουν και βελτιωτικές προτάσεις για τις τράπεζες, προσαρμοσμένες σε δεδομένα κρίσης Covid, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Όπως σημειώθηκε, παρά την πανδημική κρίση, η λειτουργία του «Ηρακλή 1» αποδείχτηκε επιτυχημένη και εντός των ημερών αναμένεται και η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας με την τιτλοποίηση Frontier.

Όπως αναφέρθηκε, ο «Ηρακλής 2» προχωράει με τριμερή συμφωνία (εταίρων – κυβέρνησης – τραπεζών), με στόχο μονοψήφιο δείκτη NPE για τις ελληνικές τράπεζες φέτος και σύγκλισή του με τον μέσο ευρωπαϊκό δείκτη το 2022.

Παράλληλα με τον «Ηρακλή 2», αναφέρθηκε ότι προχωρεί και η διευθέτηση του ζητήματος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών, με στόχο την σταδιακή απομείωσή του με όρους αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider