Ελλάδα
06-01-2021 | 09:08

Τέλος Φεβρουαρίου το «πράσινο φως» της Gastrade για την έναρξη κατασκευής του FSRU Αλεξανδρούπολης

Τέλος Φεβρουαρίου το «πράσινο φως» της Gastrade για την έναρξη κατασκευής του FSRU Αλεξανδρούπολης

Λίγες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για να διευθετήσει η Gastrade και τις τελευταίες εκκρεμότητες που απομένουν, για να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευαστική εκκίνηση του FSRU Αλεξανδρούπολης. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία αναμένεται να λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) για την υποδομή στα τέλη Φεβρουαρίου, γεγονός που θα σηματοδοτήσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη υλοποίησης του πρότζεκτ.

Ορόσημο για την τεχνική «ωρίμανση» του FSRU αποτελεί η επιτυχημένη ολοκλήρωση των δύο διεθνών διαγωνισμών που «έτρεξε» η Gastrade, για την κατασκευή της πλωτής μονάδας και των αγωγών σύνδεσής της με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Και οι δύο διαδικασίες έχουν φτάσει στο πέρας τους, με την ανακήρυξη των προτιμητέων αναδόχων που θα αναλάβουν τα σχετικά έργα.

Ανάμεσα στις εν πολλοίς διαδικαστικού χαρακτήρα εκκρεμότητες που απομένουν, περιλαμβάνονται και οι υπογραφές των συμβάσεων με τις εταιρείες που επικράτησαν στους διαγωνισμούς. Επίσης, αν και οι πηγές κάλυψης της επένδυσης έχουν ήδη «κλειδώσει», έως τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης θα υπογραφούν επίσης οι συμβάσεις χρηματοδότησης, ώστε να επισφραγισθεί και επίσημα το χρηματοοικονομικό σκέλος υλοποίησης της υποδομής.

Το FSRU προορίζεται να αποτελέσει τη δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη χώρα μας. Θα αποτελείται από μία μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς και ένα σύστημα υποθαλάσσιου-χερσαίου αγωγού, για τη μεταφορά του καυσίμου στο εθνικό σύστημα.

Οι ποσότητες LNG θα μπορούν να καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς στην Αλεξανδρούπολη, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη υπάρχει μία παράκτια υποδομή υγροποίησης φυσικού αερίου. Επομένως, το έργο θα συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των οδεύσεων και την πηγών προμήθειας καυσίμου τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό.

Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade δίνουν το «παρών» η Ελμίνα Κοπελούζου, ιδρύτρια μέτοχος & Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ΔΕΣΦΑ, η Gaslog συμφερόντων Πίτερ Λιβανού, και ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz EAD). Η εμπορική βιωσιμότητα του έργου έχει διασφαλισθεί πλήρως μετά το επιτυχημένο market test που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η εμπορική του λειτουργία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 380 εκ. ευρώ και θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια, δανεισμό και επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.