Υπό τη σκιά κυρώσεων προχωρά ο αγωγός Nord Stream 2

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό τη σκιά κυρώσεων προχωρά ο αγωγός Nord Stream 2

Προχωρούν οι εργασίες του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 καθώς το σκάφος τοποθέτησης σωλήνων φεύγει από τη γερμανική τοποθεσία, δείχνοντας την πρόοδο του έργου.

Το ρωσικό πλοίο Fortuna εγκατέλειψε το εργοτάξιο του αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon τη Δευτέρα, δείχνοντας ότι το τμήμα των 2,6 χιλιομέτρων στα ύδατα της Γερμανίας ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί.

Όπως είναι γνωστό, ο αγωγός, οι εργασίες του οποίου είχαν διακοπεί για ένα χρόνο λόγω του κινδύνου να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, θα αντλήσει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Δυτική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι κοστίζει 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ (11,6 δισεκατομμύρια δολάρια) έχει γίνει σημείο ανάφλεξης στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια ενώ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις κυρώσεις «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Το Fortuna πρόκειται να συνεχίσει την κατασκευή του αγωγού στα ύδατα της Δανίας τον επόμενο μήνα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης των ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον προτρέπει τους συμμάχους της Ευρώπης και τις ιδιωτικές εταιρείες να σταματήσουν τις εργασίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατασκευή του αγωγού και προετοιμάζει ευρύτερες κυρώσεις για το έργο τις επόμενες εβδομάδες.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που στοχεύουν στο Nord Stream 2 θα μπορούσαν να περιπλέξουν την ολοκλήρωση του αγωγού, αλλά ότι η Μόσχα και τα ευρωπαϊκά έθνη είχαν συμφέρον να κατασκευαστεί.

Επικεφαλής του έργου είναι η Gazprom και στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι δυτικοί εταίροι όπως: η Uniper, η Wintershall Dea της BASF, η Shell, η OMV και η Engie.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider