Στον τουρισμό «ποντάρει» η εστίαση

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον τουρισμό «ποντάρει» η εστίαση
Με τον τζίρο να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μετά την επαναλειτουργία της εστίασης, οι επιχειρηματίες του κλάδου ελπίζουν σε μερική ανάκαμψη λόγω της άφιξης τουριστών.

«Ανάσα» ευελπιστούν να πάρουν από το άνοιγμα του τουρισμού οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες παραμένουν σε δραματική κατάσταση 1,5 σχεδόν μήνα μετά την επαναλειτουργία τους.

Ο χαμηλός τζίρος που εμφανίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου έπειτα από την άρση του lockdown, αποδίδεται από τη μία πλευρά στην ψυχολογία των καταναλωτών που σε πολλές περιπτώσεις διστάζουν να βγουν έξω και φαγητό και από την άλλη στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες.

Η πτώση του κύκλου εργασιών σε εστιατόρια και ταβέρνες φτάνει συνολικά το 70% ενώ τις καθημερινές και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων αγγίζει ακόμη και το 90%, όπως λέει στο insider.gr o o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι επιχειρήσεις του κλάδου «δουλεύουν» κυρίως με τουρίστες. Ενδεικτικά ήταν άλλωστε και τα στοιχεία που προέκυψαν από την πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για τα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος στην παραδοσιακή αγορά της πρωτεύουσας. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών σε ποσοστό 79,1% κατά τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας της αγοράς είτε δεν άνοιξαν καθόλου τα καταστήματά τους ή πραγματοποίησαν σχεδόν μηδενικό τζίρο.

Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, οι καφετέριες σε ολόκληρη τη χώρα ωστόσο και εκεί η πτώση αγγίζει το 50%.

«Είναι σαφές πως το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων θα λειτουργήσει θετικά. Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει και τον κλάδο της εστίασης. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και είναι εκτός από ποιοτικό και ποσοτικό καθώς φέτος αναμένουμε πολύ χαμηλότερο αριθμό τουριστών σε σχέση με πέρσι» τονίζει ο κ. Καββαθάς.

Κλειστά εστιατόρια σε τουριστικούς προορισμούς

Η αβεβαιότητα για την πορεία του φετινού καλοκαιριού έχει οδηγήσει αρκετούς επιχειρηματίες του κλάδου στην απόφαση να μην ανοίξουν καθόλου τα καταστήματά τους το φετινό καλοκαίρι.

Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι πρόκειται κυρίως εστιατόρια που βρίσκονται σε περιοχές κοντά σε ξενοδοχεία που δεν θα λειτουργήσουν φέτος καθώς θεωρούν πως δεν θα έχουν κανένα όφελος να ανοίξουν εφόσον δεν θα υπάρχουν τουρίστες.

Από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς επισημαίνει ότι το φαινόμενο είναι εντονότερο κυρίως στα Δωδεκάνησα όπου πολλές επιχειρήσεις θα μείνουν φέτος κλειστές. Αντίστοιχη εικόνα ωστόσο, αν και σε μικρότερο βαθμό παρατηρείται και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως στη Σαντορίνη, την Κρήτη και τη Νάξο. Ο κ. Καββαθάς πάντως σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ακόμη και όσες λειτουργούν είναι «σαν να μην έχουν ανοίξει».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών όσο και και η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης έχουν ήδη διατυπώσει τη θέση ότι οι επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος και η εστίαση πρέπει να στηριχθούν με μέτρα αντίστοιχα με εκείνα που έχουν προβλεφθεί για τον τουρισμό εκτιμώντας ότι οι κλάδοι τους συνδέονται άμεσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider