Οι τράπεζες δίνουν προτεραιότητα στις επιχειρήσεις και απορρίπτουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια – Έρευνα ΕΚΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τράπεζες δίνουν προτεραιότητα στις επιχειρήσεις και απορρίπτουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια – Έρευνα ΕΚΤ
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την χορήγηση ρευστότητας στο Ευρωσύστημα ανακούφισαν μεν τις τράπεζες.

Ένα καθαρό μήνυμα πως οι πολιτικές της ΕΚΤ δεν επαρκούν από μόνες τους προκειμένου να τονώσουν τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και πως θα χρειαστούν πρόσθετα μέσα, ώστε ο τραπεζικός δανεισμός να φτάσει σε μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εξέπεμψαν τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον τραπεζικό δανεισμό στην ζώνη του ευρώ (BLS) τον Απρίλιο 2020 που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την χορήγηση ρευστότητας στο Ευρωσύστημα ανακούφισαν μεν τις τράπεζες, ωστόσο δεν φαίνεται πως επαρκούν για να ξεκλειδώσουν τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν σαφώς την επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στην ανάγκη των εταιρειών για τραπεζική χρηματοδότηση, κυρίως λόγω αναγκών ρευστότητας έκτακτης ανάγκης.

Η ζήτηση των εταιρειών για δάνεια ή αύξηση πιστωτικών ορίων σημείωσε μεγάλη άνοδο στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι τράπεζες στην ΕΚΤ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο δεύτερο τρίμηνο, στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας το 2003.

Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο β' εξάμηνο του 2020

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θεωρούν πως αν και τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας και οι εγγυήσεις δανείων από τις κυβερνήσεις είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στο πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς δεν μπορούσαν ακόμη να αξιολογηθούν πλήρως από τις τράπεζες, πλέον αυτό θα αλλάξει στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 και η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί.

Παράλληλα, η έρευνα της ΕΚΤ δείχνει πως οι τράπεζες «έσφιξαν» στο πρώτο τρίμηνο του 2020 τα κριτήρια για δάνεια προς νοικοκυριά πιο έντονα από ό, τι για τις επιχειρήσεις, κάτι που σχετίζεται με την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, την επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας των νοικοκυριών και τη χαμηλότερη «ανοχή κινδύνου» των τραπεζών. Η επιδείνωση των προοπτικών αντικατοπτρίζεται επίσης στην χαμηλότερη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια και στην επιβράδυνση της καταναλωτικής πίστης το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Αλλά και για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οι τράπεζες που μετείχαν στην έρευνα της ΕΚΤ δήλωσαν πως αναμένουν αυστηρότερη πολιτική χορήγησης δανείων τόσο για τα στεγαστικά δάνεια όσο και για την καταναλωτική πίστη, λόγω της αναμενόμενης επιδείνωση των προοπτικών εισοδήματος και απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων δανείων θα αυξηθεί για τις εν λόγω τις κατηγορίες δανείων.

Από την έρευνα της ΕΚΤ προκύπτει πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε τα τραπεζικά δάνεια να μην φθάνουν μόνον στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και σε νοικοκυριά και ελευθέρους επαγγελματίες και θα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να δώσουν κίνητρα για χορηγήσεις που θα κρατήσουν ζωντανή την κτηματαγορά, αλλά και κλάδους που κινούνται με καταναλωτικά δάνεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider