5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν υπάρχουν πια

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν υπάρχουν πια
Ο χάρτης της αγοράς των σούπερ μάρκετ άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι κολοσσοί κατέρρευσαν και άλλοι όμιλοι να συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν.

Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με πολυάριθμο δίκτυο καταστημάτων που κάποτε μεσουρανούσαν, σήμερα δεν υπάρχουν.

Ο χάρτης της αγοράς των σούπερ μάρκετ άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι κολοσσοί κατέρρευσαν και άλλοι όμιλοι να συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν.

Ανάμεσα τους και ισχυρές πολυεθνικές, οι οποίες ωστόσο στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Αυτές είναι πέντε αλυσίδες σουπερ μάρκετ που κάποτε μεσουρανούσαν στον κλάδο και σήμερα δεν υπαρχουν.

Ο  γαλλικός όμιλος Carrefour το 2000 προχωρά στη σύσταση κοινής εταιρείας με τον όμιλο Μαρινόπουλου. Η Carrefour νωρίτερα είχε εξαγοράσει την αλυσίδα CΟΝΤΙΝΕΝT.

Συνολικά ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος δημιούργησε 33 υπερμάρκετ Carrefour, 1 Carrefour Planet, 276 σουπερμάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος και 225 Carrefour Express

Το 2012 ο γαλλικός όμιλος αποχωρεί από την ελληνική αγορά, όμως το σήμα Carrefour παρέμεινε, καθώς η «Μαρινόπουλος» έγινε αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Από το 2017, μετά από ένα επιχειρηματικό σήριαλ πολλών μηνών  το σύνολο των καταστημάτων περνά  στην εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη ΑΕΕ» στη μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση στην ιστορία του κλάδου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 και το πρώτο σούπερ μάρκετ Βερόπουλος άνοιξε στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος του 2015, η εταιρεία διέθετε 180 καταστήματα και 4.500 εργαζόμενους.

Το 1993 πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά των σούπερ μάρκετ Αθηνά (24 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα).

Οχτώ χρόνια αργότερα θα εξαγοράσει την Πανεμπορική (43 καταστήματα σε 11 πόλεις της Ελλάδας) ενώ το 2007 τις αλυσίδες ΤΡΟΦΙΝΟ και Αστέρας στην Αθήνα.

Τον Φεβρουάριο του 2016, οι δραστηριότητες της Βερόπουλος στην Ελλάδα, αποσχίστηκαν από αυτές του εξωτερικού και εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Μετρό της οικογένειας Παντελιάδη, μετά από έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Όλα τα καταστήματα της αλυσίδας Βερόπουλος μπήκαν στη συνέχεια, υπό το σήμα της My Market.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Αποστόλου.

Το 1985 αριθμούσε 5 καταστήματα, ενώ άρχισε να επεκτείνεται και στην επαρχία. Το 1990 τα καταστήματα είχαν ήδη διπλασιαστεί με την εξαγορά μικρής αλυσίδας στον Πειραιά. Το 2008, η ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕΕ, φτάνει να απαριθμεί 151 καταστήματα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, 21 ΑΤΛΑΝΤΙΚ Cash & Carry και 545 μέλη franchising και ειδικών συνεργασιών στο δίκτυο ΑΡΙΣΤΑ.

Ενώ το 2009 έκλεισε με τζίρο 573 εκατ. ευρώ, το 2010 ξεκίνησαν τα προβλήματα με την Ατλάντικ να προχωρά στη λύση μισθώσεων και πώληση του εξοπλισμού 103 καταστημάτων καθώς και στη διακοπή 27 καταστημάτων με αποτέλεσμα το δίκτυο της να περιοριστεί στα 30 καταστήματα.

Το καλοκαίρι του 2011 πέφτει οριστικά η αυλαία για την εταιρεία, ύστερα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να μπει τέλος στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99. 

Η γερμανική αλυσίδα λιενεμπορίου είχε επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 800 εκατ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι την αποχώρησή της στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η Aldi συνεργαζόταν για την παραγωγή προϊόντων με περισσότερες από 130 βιομηχανίες στην Ελλάδα και είχε 38 καταστήματα.

Το 2008  είχε ανακοινώσει συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για την ελληνική αγορά, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, εντός της οποίας στόχος ήταν να λειτουργήσουν 400 καταστήματα ανά τη χώρα.

Στο τέλος του 2010 ωστόσο αποχώρησε από την Ελλάδα καθώς επικαλέστηκε το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Η ισπανική αλυσίδα Dia, έφερε πρώτη στην Ελλάδα τα εκπτωτικά σουπερ μαρκετ.

Το 2010, όταν ήδη μετρούσε 381 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα απορροφήθηκε από την Carrefour Μαρινόπουλος.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ζελένσκι: Ζητά ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και επιδιόρθωση των δικτύων ηλεκτροδότησης

23:45

Στην Πάτρα έως την Κυριακή οι προσομοιωτές F-16 και F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας

23:35

BBC: Πάνω από 177.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία

23:23

Συνάντηση Δένδια με Ινδό ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις

23:10

Wall Street: Ιστορικός Dow «πάτησε» τις 50.000 μονάδες - Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάιο

22:49

ΗΠΑ: Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θέλει να απελάσει τον 5χρονο Λίαμ από τον Ισημερινό

22:33

Σταθερό το πετρέλαιο μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά

22:23

Συνάντηση Μελόνι με τον Εμίρη του Κατάρ πριν από την έναρξη της Χειμερινής Ολυμπιάδας

22:03

Πολωνία: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που έχει λάβει άσυλο από την Ουγγαρία

21:53

Κέρδη για τον χρυσό ελέω δολαρίου και Ιράν-ΗΠΑ - «Βουτιά» 8,7% για το ασήμι στην εβδομάδα

21:42

Ο Γκουτέρες χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν

21:30

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι διεξήγαγε μυστικές πυρηνικές δοκιμές

21:18

ΗΠΑ: Στις 8 Ιουνίου θα δικαστεί ο Λουίτζι Ματζιόνε

21:03

Τραμπ: Θέλει να δώσει το όνομά του στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον για να ξεμπλοκάρει κονδύλια δισεκατομμυρίων

20:46

Ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέλευση των ΥΠΕΞ στο Λουγκάνο

20:30

Η επέλαση των stablecoins και οι προκλήσεις για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

20:15

ΗΠΑ: κυρώσεις σε 15 οντότητες και 14 πλοία για παράνομο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου

20:01

ΑΑΔΕ: Ανοίγει στις 9 Φεβρουαρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις στις αιτήσεις αγροτών 2024–2025

19:42

Μακρόν: Θέλουμε λιγότερες ώρες πίσω από τις οθόνες για τους μαθητές

19:27

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση 290 εκατ. σε 112 επενδυτικά σχέδια για τα καθεστώτα «Μεταποίηση» και «Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης»

19:25

Αποσύρθηκε το βίντεο του Τραμπ για το ζεύγος Ομπάμα - «Λάθος υπαλλήλου», λέει ο Λευκός Οίκος

19:21

Θετικό φίνις στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 24% της Stellantis

19:13

Ουκρανία-ΗΠΑ: Συζητήσεις για τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

19:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

18:49

«Καμπανάκι» ΕΚΤ προς ΕΕ: «Άμεση δράση» για την οικονομία - Ζητά πέντε μέτρα για να σωθεί η ανάπτυξη

18:45

Μαρινάκης: Στο επίκεντρο η ασφάλεια στους χώρους εργασίας, η συνταγματική αναθεώρηση και η ανεργία

18:41

ΑΑΔΕ: Υπογραφή μνημονίου εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

18:30

Ανασυγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Noval Property

18:30

Μπόστιτς (Fed): Υψίστης σημασίας να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%

18:28

ΣΤΑΣΥ: Τροποποιήσεις δρομολογίων του τραμ λόγω έργων στις 7 και 8 Φεβρουαρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider