ΕΚΕ - Sustainability
27-05-2021 | 15:05

Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Newsroom
Μοιράσου το
Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τις δράσεις και τους στόχους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αρχιτεκτονική κληρονομιά παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, μιλώντας στο διακρατικό διαδικτυακό forum Ελλάδας – Κύπρου για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά.

Ο κ. Μπακογιάννης ανέλυσε το εξειδικευμένο νομοθετικό πλαίσιο τόσο σε πολεοδομικό όσο και σε κτιριακό επίπεδο και αναφέρθηκε στο αρχείο παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων κτιρίων, στα κριτήρια και τη διαδικασία χαρακτηρισμού διατηρητέων και στον θεσμό της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο προτεινόμενο πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ που προωθεί η ΓΓΧΣΑΠ (στο ΕΣΠΑ 2021-2027) μέσω του οποίου θα γίνει εφικτή η αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων. Το πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία και αναβάθμιση  των ιστορικών ακινήτων και θα δώσει λύση όχι μόνο σε θέματα δημόσιας  ασφάλειας  αλλά και στην αγοραστική αξία των γειτνιαζόντων ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα θα τονώσει την οικονομική αξία των ιστορικών κέντρων και τον αστικό τουρισμό.

Επίσης, ο Γ.Γ. ανέλυσε το σκεπτικό του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου  «Ρυθμίσεις για εγκαταλελειμμένα και κενά ακίνητα.  Διαδικασίες παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρησή τους» μέσω του οποίου θα θεσμοθετηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα και την ανάληψη πρωτοβουλιών για παρεμβάσεις και έργα εκσυγχρονισμού εγκαταλελειμμένων ή κενών κτηρίων με  καθεστώς πολυ-ιδιοκτησίας, υπό συνθήκες ασφάλειας δικαίου και με ταχείες διαδικασίες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δράση της ΓΓΧΣΑΠ μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία για την Εθνική Στρατηγική για την ψηφιοποίηση των κατασκευών και το Ψηφιακό εργαλείο BIM (Building Information Modeling) καθώς και την Εθνική Στρατηγική για την ψηφιοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος (ενιαίος ψηφιακός χάρτης, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ψηφιακή τράπεζα γης, αποθετήριο προστατευόμενων κτιρίων και περιοχών).Παρουσίασε τέλος, τους άξονες πολιτικής του ΥΠΕΝ για την προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το διευρυμένο πρόγραμμα του Υπουργείου (Πρόγραμμα  πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων και πρόγραμμα στρατηγικών αστικών παρεμβάσεων), καθώς και το Πρόγραμμα για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.