Δεύτερη μέρα επαφών κορυφής Τσίπρα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερη μέρα επαφών κορυφής Τσίπρα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Reuven Rivlin, θα έχει την Πέμπτη το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα, πριν μεταβεί στον χώρο της ελληνικής κοινότητας Ιεροσολύμων και αναχωρήσει κατόπιν για την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12:50 ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο Yasser Arafat και στις 13:00 θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών παρουσία του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas και του πρωθυπουργού κ. Hamdallah.

Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Abbas και κοινές δηλώσεις στα ελληνικά και παλαιστινιακά ΜΜΕ. Εν συνεχεία θα παρατεθεί γεύμα στο προεδρικό μέγαρο προς τιμήν του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει μετά για την Ιερουσαλήμ και στις 16:15 θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο πριν μεταβεί στον Ι. Ν. Αναστάσεως. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα σήμερα το βράδυ.

Ήδη από τις επαφές της πρώτης ημέρας του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βenjamin Netanyahu, συμφωνήθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν στις δηλώσεις τους το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ, παράλληλα, εξέφρασαν τη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη και εξειδίκευση της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η έρευνα και η τεχνολογία.

Μετά τη σύντομη, κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Επικρατείας Νίκος Παππάς, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Στη δήλωσή του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να ανοικοδομηθεί η οικονομία, ωστόσο πρόσθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, για να σημειώσει στη συνέχεια πως θα ενθαρρύνει Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά φιλία, την οποία θα αναπτύξουν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη θετική ανοδική πορεία των διμερών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται σε τροχιά στρατηγικής συνεργασίας. Ωστόσο, σημείωσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εστιάσουμε και σε άλλους τομείς και να τους αναπτύξουμε, όπως ο τουρισμός, η έρευνα, η τεχνολογία, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, οι θαλάσσιες μεταφορές και η συνεργασία μεταξύ επιστημονικών φορέων.

Ένα κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ήταν οι ευκαιρίες που ανοίγονται στην ενεργειακή συνεργασία, την έρευνα και την εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider