«Κλείνει το μάτι» για πολιτική συνεννόηση ο Αλέξης Τσίπρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλείνει το μάτι» για πολιτική συνεννόηση ο Αλέξης Τσίπρας

Την ανάγκη για στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση ώστε να διανύσουμε και τις τελευταίες στροφές του δύσκολου δρόμου τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του σήμερα το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σε μια δήλωση που ερμηνεύθηκε ως «κλείσιμο ματιού» για -έστω και άτυπη- διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μολονότι η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης και συνεργασιών, «όνειρα θερινής νυκτός της διαπλοκής και της ΝΔ», η συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης προκάλεσε πλήθος σεναρίων.

«Στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα-ασφαλιστικό-παιδεία-πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας και τη συμβολή του κ. Παυλόπουλου μέσω του πολιτειακού του ρόλου στην προσπάθεια αυτή.

Μετά τα σύννεφα που απλώθηκαν την Πέμπτη πάνω από το Μαξίμου εξαιτίας των, αναμενόμενων μεν, απωλειών των κυβερνητικών στελεχών κατά την ψηφοφορία του πολυνοσμοσχεδίου με τα νέα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 10 και 2 δισ. ευρώ, ο κ. Τσίπρας φάνηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στον ίδιο δρόμο ζητώντας τη συμβολή ευρύτερου του κοινοβουλευτικού σώματος.

Ο λόγος παρουσιαζεται διττός. Αφενός μεν είναι η μείωση του κυβερνητικού συνασπισμού σε 153 βουλευτές μετά τις δύο διαγραφές (Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος) που πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την παραίτηση, κατ' εντολή του πρωθυπουργού, του μέχρι πρότινος στενού συνεργάτη του, Γαβριήλ Σακελαρρίδη.

Αφετέρου, μετά τον κάβο των «κόκκινων στεγαστικών» δανείων που πέρασε την Πέμπτη η κυβέρνηση έπονται ακόμη δυσκολότερες μέρες. Μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων πρέπει να έχει ψηφιστεί και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το οποίο θα περιλαμβάνει το φορολογικό των αγροτών καθώς και αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες, παρά τις εκκλήσεις του κ. Τσίπρα βέβαια, κλειδί για τις πολιτικές συνεργασίες του μέλλοντος δεν θα αποτελέσει τόσο η παραίνεση του κ. Παυλόπουλου, όσο η σύμπλευση απόψεων όσον αφορά την οικονομική πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Από πλευράς του ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Θεοδωράκης, δεν φαίνεται να έχει σημείο σύγκλισης με το πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο για τον κ. Λεβέντη, της Ένωσης Κεντρώων, έχει θέσει τα δικά του «προαπαιτούμενα» ώστε να στηρίξει τα μέτρα που έρχονται. Με αποτέλεσμα, όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, μοναδικός πιθανός μελλοντικός «εταίρος» να μοιάζει το ΠΑΣΟΚ.

Την απάντηση στις φημολογίες βέβαια έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, η οποια ερωτηθείσα χαρακτήρισε τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης και συνεργασιών, «όνειρα θερινής νυκτός της διαπλοκής και της ΝΔ»

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν εξαντλείται ούτε στην υλοποίηση, ούτε στη διαχείριση του μνημονίου. Χρειάζεται να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα και σε επίπεδο κράτους και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και σε επίπεδο ενός νέου φορολογικού συστήματος δίκαιου και αναδιανεμητικού. Οπότε, θα κριθούμε ως προς αυτά και θεωρώ ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρκετή για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει plan B για να χτίσει ευρύτερες συμμαχίες και αν είναι έτοιμη να χτυπήσει την πόρτα του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού απάντησε: «Ούτε εκλογές, ούτε οικουμενικές κυβερνήσεις, που είναι όνειρα θερινής νυκτός και της διαπλοκής και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί θέλουν να συνεχίσουν αυτό το οποίο ξεκίνησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider