«Άνοιγμα» της κυβέρνησης στις αραβικές χώρες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Άνοιγμα» της κυβέρνησης στις αραβικές χώρες
Το άνοιγμα στον Αραβικό κόσμο φαίνεται πως φέρνει «κατανόηση» στις θέσεις που εκφράζει η ελληνική πλευρά στα ζητήματα της Μεσογείου.

Μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής όπου διαπιστώθηκε συναίνεση στα βασικά ζητήματα ο Νίκος Δένδιας αναχωρεί σήμερα για το Αλγέρι σε συνέχεια του ανοίγματος στη Αραβικές χώρες, μια στρατηγική που η Αθήνα επιδιώκει να συνεχίσει.

Και αυτό γιατί το άνοιγμα στον Αραβικό κόσμο φαίνεται πως φέρνει «κατανόηση» στις θέσεις που εκφράζει η ελληνική πλευρά, την ώρα που μάλιστα ο νεο-Οθωμανισμός που εκφράζει ανοιχτά ο Ερντογάν και τα στελέχη της κυβέρνησής του προκαλεί εκνευρισμό στις μετριοπαθείς μουσουλμανικές χώρες. Μάλιστα μετά την Αλγερία, όπου ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, ενώ θα έχει συνομιλίες και με τον ομόλογό του, Υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας, Sabri Boukadoum, θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Τυνησία και Μπαχρέϊν. Στο Αλγέρι πάντως οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη.

Δεν θα δει Τσαβούσογλου ο Δένδιας στο Μόναχο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας δεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια. Επίσης, φαίνεται πως η ελληνική πλευρά δεν θα πει «ναι» στην τουρκική πρόσκληση για επίσκεψη τον Μάρτιο, όσο οι διμερείς σχέσεις δεν περνούν στη φάση της ουσιώδους αποκλιμάκωσης. Η Αθήνα, αναμένει τα αποτελέσματα άλλων διαύλων επικοινωνίας που θα μπορούσαν να βάλουν σε μια πιο σταθερή βάση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά και επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο που εφόσον μπουν σε τροχιά θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών.

Η Αθήνα δεν πιστεύει στην Διάσκεψη του Βερολίνου

Όσον αφορά το λιβυκό, την Κυριακή θα γίνει ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών για τα πρώτα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου. Η Αθήνα δεν έχει ωστόσο μεγάλες προσδοκίες, και εξετάζει εναλλακτικές διόδους μέσω των οποίων η Ελλάδα μπορεί να «περάσει» τις δικές της θέσεις όπως είναι η διαδικασία του ΟΗΕ υπό τον Γιασάν Σαλαμέ, μια διαδικασία νέα τύπου «Παλέρμο 2» που ξεκινά με πρωτοβουλία της Ιταλίας αλλά και περιφερειακές πρωτοβουλίες όπως η MED7 χωρών της Μεσογείου με κοινά συμφέροντα. Όπως άλλωστε είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, «Η διαδικασία στο Βερολίνο δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να καταγράψει ούτε επιτυχίες στο επίπεδο της κατάπαυσης του πυρός. Περνάει στα Ηνωμένα Έθνη υπό τον κ. Σαλαμέ. Είμαστε πάντοτε εκεί, συνομιλούμε και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα δούμε τι πρόκειται να συμβεί».

Σε κλίμα συναίνεσης χθες το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Συναίνεση σε ότι αφορά τις θεμελιώσεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας, ενημέρωσε τους εκπροσώπους τον κομμάτων «για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς». Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες μας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των χωρών της περιοχής, με το πρόγευμα εργασίας που οργανώθηκε το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Δένδιας αναμένεται να συναντήσει αύριο στο Μόναχο τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider