Ο Μητσοτάκης στο Παρίσι - Ελληνογαλλική σύγκλιση σε τρία μέτωπα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μητσοτάκης στο Παρίσι - Ελληνογαλλική σύγκλιση σε τρία μέτωπα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει σήμερα στο Παρίσι με τρία κεντρικά θέματα στην ατζέντα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει για δεύτερη φορά την πόρτα του Μεγάρου Ελιζέ. Το Παρίσι ήταν, άλλωστε, ένας από τους πρώτους σταθμούς της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του κ. Μητσοτάκη τον περασμένο Αύγοστο, σε μια επιχείρηση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, μετά τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει σήμερα στο Παρίσι με τρία κεντρικά θέματα στην ατζέντα: τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, τα πλεονάσματα, αλλά και την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά την Τουρκία, συνυπολογιζομένου και του τουρκολιβυκού Μνημονίου, η Γαλλία ίσως είναι ο σαφέστερος σύμμαχος της χώρας μας στην Ε.Ε. και, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, το μήνυμα που θα εξάγεται από τη συνάντηση είναι ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, η επαναβεβαίωση του Ελλάς-Γαλλία συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, η Αθήνα έλαβε στήριξη από Γάλλους αξιωματούχους, όπως από τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρυνό Λε Μερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», αλλά και από τον Γάλλο εν Ελλάδα πρέσβη Κριστόφ Μεζονάβ, ο οποίος μίλησε για «ψευτοσυμφωνία», αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Την ίδια ώρα, το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκλω, συνοδευόμενο από την ελληνική φρεγάτα Σπέτσες, καταπλέει σύντομα στην Ελλάδα, με κατεύθυνση τα Στενά του Ορμούζ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο κ. Μακρόν είχε δειξει «τα δόντια του» στον κ. Ερντογάν ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ο κ. Μακρόν είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Μητσοτάκη για όλα τα θέματα, με δεδομένο και τον αυξημένης σημασίας ρόλο που διαδραματίζει και στον γαλλογερμανικό άξονα, αλλά και στην Ευρώπη.

Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, μάλιστα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών στο περιθώριο του Επενδυτικού Φόρουμ στο Παρίσι, θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της Total, η οποία έχει παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ συμμετέχει και στην Κοινοπραξία για τα κοιτάσματα της Κρήτης.

Με αέρα από το ομόλογο για την οικονομία

Πέρα από τη συνάντηση με το group των δυνητικών επενδυτών, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται και με τον αέρα της άκρως επιτυχημένης ομολογιακής έκδοσης για το ομόλογο διάρκειας 15 ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια, κάτι που και βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους και ανοίγει παράθυρο για μείωση των πλεονασμάτων.

Η Γαλλία, πάντως, θεωρείται σύμμαχος σε ένα τριπλό αίτημα της Αθήνας: τη μείωση του στόχου του πλεονάσματος για το 2021, το «κλείδωμα» του smoothing mechanism για «μεταφορά» διαθέσιμων χρημάτων του υπερπλεονάσματος από το ένα δημοσιονομικό έτος στο άλλο, αλλά και τη δυνατότητα εγγραφής των κερδών από τα ANFAs και SMPs στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους, για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Άλλωστε, όπως έγραφε από χθες το Reader.gr, η κυβέρνηση θέλει να πετύχει αυτόν τον τριπλό στόχο εντός του 2020, με το βλέμμα και στη μεσαία τάξη. Εφόσον, λοιπόν, διαμορφωθεί ένα νέο δημοσιονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση θα έχει περιθώριο να προβεί σε ακόμα περισσότερες μειώσεις φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, όπως για παράδειγμα το τέλος επιτηδεύματος ή η εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θα απαλείφει πλήρως το 2021, μετά την πρώτη φετινή της μείωση κατά ένα σημαντικό ποσοστό.

Βαλκανικές διεργασίες

Η κυβέρνηση, πάντως, είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Ελιζέ και για το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς στα ευρωπαϊκά παρασκήνια δουλεύεται μια λύση, προκειμένου στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου να γίνουν βήματα και έστω η Βόρεια Μακεδονία, αν όχι πακέτο με την Αλβανία, να πάρει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Γαλλία και οι παίκτες-κλειδιά της Ε.Ε. να βρουν έναν κοινό τόπο με δεδομένο το γαλλικό αίτημα για «αναστρεψιμότητα» στη διαδικασία, ώστε, εφόσον τα υποψήφια προς ένταξη κράτη δεν πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, να τίθενται εκτός διαδικασίας. Στην ελληνική πλευρά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να προκύψει κάποια λύση τις επόμενες εβδομάδες, ενόψει και των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία τον Απρίλιο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider