Ο Μητσοτάκης υποδέχεται τον Αναστασιάδη - «Ψήνεται» συνάντηση με Ερντογάν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μητσοτάκης υποδέχεται τον Αναστασιάδη - «Ψήνεται» συνάντηση με Ερντογάν
Οι δυο ηγέτες αναμένεται να επεξεργαστούν ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικής ενόψει των επισκέψεών τους στη Νέα Υόρκη.

Κρίσιμη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θα έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός καθώς οι δυο ηγέτες, σε συνεργασία με τους δυο υπουργούς εξωτερικών, Δένδια και Χριστοδουλίδη, αναμένεται να επεξεργαστούν ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικής ενόψει των επισκέψεών τους στη Νέα Υόρκη, την ώρα που η Τουρκική προκλητικότητα παραμένει αναλλοίωτη σε ένταση.

Χθες μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα, ανακοινώνοντας την ίδρυση τουρκικού προξενείου στην περίκλειστη Αμμόχωστο, την οποία επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους. Μάλιστα ο κ. Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να στείλει απειλητικό μήνυμα στη Λευκωσία, ζητώντας από την Κυπριακή Δημοκρατία να μοιραστεί το φυσικό αέριο.«Στέλνουμε μια προειδοποίηση στους Ελληνοκύπριους. Όποιος κι αν σας στηρίζει η ΕΕ ή η Ελλάδα, κανένας από αυτούς δεν μπορεί να μας εμποδίσει τη δραστηριότητα μας ούτε θα τα καταφέρει. Αυτό που πρέπει να μάθετε είναι να μοιράζεστε», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Μετά μάλιστα από τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, άφησε να εννοηθεί ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει θετική ανταπόκριση από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να προκαλεί

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ χθες ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία (Real FM) να σταματήσει να φέρεται σαν ταραξίας, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τη ρητορική της έντασης, βάζοντας ξανά στο κάδρο τις τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα συνέχισε και τις απειλές πως θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με 5,5 εκατ. πρόσφυγες, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία. «Αν σε αυτό τον αγώνα δεν μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τους 3.650.000 πρόσφυγες από τη Συρία αλλά και τους 2.000.000 ανθρώπους που θα φτάσουν στα σύνορα μας από την Ιντλίμπ», είπε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος, εντείνοντας την ανησυχία της Ευρώπης για το εάν και κατά πόσο η Τουρκία θα τηρήσει τα συμφωνημένα στο Προσφυγικό.

Στο Μέγαρο Μαξιμου ο Αναστασιάδης

Στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου η Ελληνική και η Κυπριακή πλευρά αναμένεται να συντονίσουν τις ενέργειές τους αναφορικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί η Τουρκική προκλητικότητα. Για την Αθήνα είναι πλέον σαφής η προσπάθειας της Άγκυρας να εντάξει τις έρευνες φυσικού αερίου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, είτε απαιτώντας τη διακοπή του προγράμματος, είτε την ισότιμη κατανομή του φυσικού αερίου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, της Ελληνοκπυριακής και της Τουρκοκυπριακής. Την ίδια ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει σύμπλευση ούτε στην κατάργηση του καθεστώτος των «εγγυήσεων», αντικείμενο που κόλλησαν οι διαπραγματεύσεις προ διετίας στο Κραν Μοντανά κι αυτό αποτυπώνει τη δυσκολία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών.

Τα ραντεβού Μητσοτάκη με Τραμπ κι Ερντογάν

Δύο κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική επιδιώκει να προγραμματίσει το Μέγαρο Μαξίμου στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Πρώτη προτεραιότητα είναι η οριστικοποίηση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κατά πάσα πιθανότητα στις 24 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά ο Λευκός Οίκος συγκαταλέγει το σχεδιαζόμενο ραντεβού στον μικρό κατάλογο επαφών που πρέπει να εξετασθούν και να εγκριθούν οριστικά από τον κ. Τραμπ.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να «κλειδώσει» συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σενάριο που είναι υπό συζήτηση στους κόλπους της κυβέρνησης εδώ και εβδομάδες. Από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός ζήτησε πάντως από τον Τούρκο Πρόεδρο «να σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας και να σταματήσει τους τσαμπουκάδες».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider