Τέλος τα capital controls

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος τα capital controls
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άμεση και πλήρη άρση των capital controls.

Το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την πλήρη άρση των capital controls, άμεσα, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα, το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοίνωσε πως πλέον μπαίνει «τέλος» στην εφαρμογή του μέτρου κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, «κάναμε πράξη πριν από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει σε συνεργασία με την ΤτΕ επαναφέρουμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει αμέσως μετά και επίσημα την σχετική τροπολογία και θα δώσει και σχετικές εξηγήσεις.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, υπό τον οποίο τέθηκε σε ισχύ το μέτρο των capital controls: «Από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δημιούργησε κρίση εμπιστοσύνης, αποκορύφωμα αυτής της καταστροφικής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούλιο του 2015 και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων»

«Το προεκλογικό κλίμα αλλά και κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη, γεγονός που φαίνεται και από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων» τόνισε και πρόσθεσε, «επιτέλους σήμερα κλείνει οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας και ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες καταργούνται. Ανοίγει ένας κύκλος αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Να σημειωθεί πως οι περιορισμοί των capital controls, προς το παρόν ισχύουν για τις μεταφορές κεφαλαίων και μετρητών στο εξωτερικό και ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα, μετά την συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων.

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα προς συζήτηση που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

«Έχουμε γλιτώσει 35 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τα προσωπικά δεδομένα. «Και το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά σε αντίθεση με τις προβλέψεις ορισμένων», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Έως σήμερα η εξαγωγή καταθέσεων στο εξωτερικό είχε περιορισμούς και απαιτούσε εγκρίσεις από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών και την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Ακόμη, πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους δεν επιτρέπονταν, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider