DBRS: Υποβαθμίζει σε σταθερό το outlook της Ελλάδας, διατηρεί την αξιολόγηση BB (low)

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS: Υποβαθμίζει σε σταθερό το outlook της Ελλάδας, διατηρεί την αξιολόγηση BB (low)
H απόφαση του οίκου να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση ΒΒ (low) για την Ελλάδα αντανακλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ισχυρή δέσμευση να προχωρήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Προβλέπει ύφεση άνω του 5% για το 2020.

Σε υποβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας, σε σταθερό από θετικό προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την αξιολόγηση ΒΒ (low).

Ειδικότερα, σε σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε ο οίκος, αναφέρει ότι:

  • επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, σε BB (low)
  • επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, σε R-4
  • επιβεβαιώνει την τάση (trend) της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης σε σταθερή
  • υποβαθμίζει την τάση (trend) της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε σταθερή από θετική προηγουμένως.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε οικονομική επιβράδυνση και πιθανή ύφεση την ελληνική οικονομία, ενώ ο χρόνος και η ταχύτητα της ανάκαμψης κρίνονται εξαιρετικά αβέβαια. Αυτός είναι και ο λόγος που ο DBRS προχώρησε σε μεταβολή της τάσης σε σταθερή, από θετική προηγουμένως.

Ως απάντηση στην κρίση, η κυβέρνηση αντέδρασε ταχύτατα και κατόρθωσε να αποτρέψει τον κίνδυνο μας σοβαρής υγειονομικής κρίσης μέχρι τώρα. Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί θα μειώσουν το μέγεθος του οικονομικού αντίκτυπου, ωστόσο η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 θα είναι βαριά, λόγω του μεγάλου πλήγματος σε τουρισμό και ναυτιλία. Ανοδικά θα κινηθεί η ανεργία. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, αβέβαιο παραμένει και το outlook της ανάκαμψης για το 2021.

Υπό τις νέες συνθήκες, το δημόσιο χρέος και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθούν.

H απόφαση του οίκου να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση ΒΒ (low) για την Ελλάδα αντανακλά, όπως εξηγεί, το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ισχυρή δέσμευση να προχωρήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Η Ελλάδα αναδύθηκε από την κρίση, καταγράφοντας ανάπτυξη για τρία συναπτά έτη και παράγοντας πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και πέντε χρόνια. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό (στο 176,6% του ΑΕΠ το 2019) και πλέον αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

«Η πανδημία του κορονοϊού θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», προσθέτουν οι αναλυτές του οίκου και τοποθετούν την ύφεση της Ελλάδας το 2020 σε πάνω από 5%. Η αδύναμη ζήτηση θα πλήξει σημαντικά εξαγωγές και εισαγωγές, ενώ μεγάλη ζημιά προκαλούν στον τουριστικό κλάδο τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα προχώρησε σε μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, όμως πλέον ένα παρατεταμένο σοκ που απαιτεί ολοένα και ισχυρότερα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μπορεί να κλονίσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας», προειδοποιεί σε άλλο μέρος της έκθεσής του ο οίκος αξιολόγησης.

«Συστημικές αδυναμίες» παραμένουν για τις ελληνικές τράπεζες

Όπως τονίζεται ακόμη, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν πολύ σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση ισχυροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ωστόσο οι αδυναμίες συστημικού χαρακτήρα παραμένουν. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παραμένει υψηλό.

Το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, ωστόσο τα προωθούμενα σχέδια μπορεί να επιβραδύνουν λόγω των αναταραχών που προκαλεί σε οικονομία και αγορές η πανδημία.

«Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως collateral (εγγυήσεις) θα ενισχύσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία», καταλήγει ο DBRS.

Πώς θα αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία

Όπως εξηγεί ο οίκος, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα έρθει:

  1. Από την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και την επιστροφή στην ανάπτυξη
  2. Από τη συμμόρφωση της χώρας στους κανόνες μεταμνημονιακής εποπτείας που έχουν τεθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Πώς θα μπορούσε να κινδυνεύσει με υποβάθμιση η ελληνική οικονομία

Στον αντίποδα, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να υποβαθμιστεί εάν:

  1. επιμείνουν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις
  2. ανατραπεί ή σταματήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μακροπρόθεσμα σημειωθεί έλλειμμα δημοσιονομικής προσπάθειας
  3. σημειωθεί νέος γύρος αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider