Σταϊκούρας: Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων
«Σήμερα υπάρχουν δεδομένα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και ότι έχει μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Διεκδικούμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλο-αναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στους βουλευτές των επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία του επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο επίτροπος Τζεντιλόνι εμφανίστηκε θετικός στα αιτήματα της κυβέρνησης για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα και την αλλαγή της χρήσης των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις.

«Το έργο της κυβέρνησης αξιολογείται θετικά»

Ο κ. Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε λόγο για θετική αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους εταίρους, τους θεσμούς, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και πρωτίστως από τους Έλληνες πολίτες. «Σήμερα υπάρχουν δεδομένα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και ότι έχει μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ξεκινώντας από αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, επιτυγχάνουμε ρυθμούς μεγέθυνσης πάνω από 2% το 2019 και προβλέπουμε ακόμα καλύτερη χρονιά το 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε υπερδιπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Μιλώντας για τους στόχους της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είπε ότι περιλαμβάνουν την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος, τη δίκαιη αναδιανομή πλούτου, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς της οικονομίας, ξεκινώντας από την 5η αξιολόγηση στο τέλος Φεβρουαρίου, τη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής δημοσίου χρέους, την αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (γνωστά ως ANFA's και SMPs) σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως για 1η φορά αποφασίστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019, τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις, ώστε να ασκείται πιο ορθολογική δημοσιονομική πολιτική και τέλος την προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής δημοσιονομικών στόχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider