Οι ιδιωτικοποιήσεις στο επίκεντρο των σημερινών επαφών κυβέρνησης – θεσμών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ιδιωτικοποιήσεις στο επίκεντρο των σημερινών επαφών κυβέρνησης – θεσμών
Το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ στοχεύουν σε έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2020 έχοντας κάποιους βασικούς άξονες.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων των επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Υπουργείο Οικονομικών και ΤΑΙΠΕΔ στοχεύουν σε έσοδα ύψους 2,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2020 με βασικούς άξονες τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, των Ελληνικών Πετρελαίων και του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.

Έως το τέλος Ιανουαρίου θα βγει στον «αέρα» η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Υπενθυμίζεται ότι το 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια και πως το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ ως προς τους όρους για το ενδεχόμενο πώλησης του 35% στην περίπτωση που η πετρελαϊκή εταιρεία δεν αναδειχθεί πλειοδότης του διαγωνισμού.

Σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τη σχετική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2020.

Επόμενο βήμα τα ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΠΕ είναι το επόμενο μεγάλο πωλητήριο, με το Δημόσιο να θέλει να διαθέσει μέρος του 35% των μετοχών του. Αν και δεν προγραμματίζεται άμεσα έξοδος στις αγορές, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε όταν οι συνθήκες κριθούν ιδανικές να προχωρήσει σε πώληση.

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προτάσεων συμμετοχής των επενδυτικών σχημάτων στον διαγωνισμό πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τέλος, για τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται διαγωνισμοί για την παραχώρηση ή πώληση των λιμανιών Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα βγει σε διαγωνισμό η Υπόγεια Αποθήκη Αερίου της Καβάλας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider