Στο Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου Rome Μed 2019 συμμετείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

«Πήρα μέρος σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ, με ειδικούς σε θέματα ενέργειας από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Κύπρο και από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και με μεγάλο ακροατήριο, το οποίο παρακολούθησε την συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον», δήλωσε ο κ. Φραγκογιάννης μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην οποία συμμετείχε με θέμα «Η ενεργειακή ασφάλεια τον εικοστό πρώτο αιώνα».

Αναφερόμενος στη χώρα μας, πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα, από τον Ιούλιο, έχουμε πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Και μαζί με όλα αυτά υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας».

Οι ενεργειακές «προτεραιότητες» της Ελλάδας

«Οι προτεραιότητές μας», συνέχισε ο κ. Φραγκογιάννης, «είναι ‘να μην έχουμε όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι’, να μπορέσουμε να δώσουμε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να απολαμβάνει τα αγαθά της ενέργειας, είτε αυτά προέρχονται από τους παραδοσιακούς μας προμηθευτές - που είναι οι Ρώσοι - είτε από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Tap που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί είτε από τα κοιτάσματα της Μεσογείου, μέσω του East Med, το οποίο είναι ένα πρότζεκτ που μας ενδιαφέρει να μεγαλώσουμε, αλλά και από υγροποιημένο φυσικό αέριο που αυτή την στιγμή αγοράζουμε από το Κατάρ, την Αλγερία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τέλος ότι «οι προτεραιότητες της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα είναι να υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια, όπως και η δυνατότητα να προμηθευόμαστε ενέργεια από πολλές πηγές».