ΤΑΙΠΕΔ: Τρεις εκκρεμότητες για να ολοκληρωθεί το Ελληνικό

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Τρεις εκκρεμότητες για να ολοκληρωθεί το Ελληνικό
Η μια από τις εκκρεμότητες είναι να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση ιδιωτών από τη έκταση, ενώ αναμένεται ακόμη η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου.

Τρεις σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη Lamda Development για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ.

Η μια από τις εκκρεμότητες είναι να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση ιδιωτών από τη έκταση, ενώ αναμένεται ακόμη η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης καθώς και η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ.

Οι μελλοντικοί διαγωνισμοί

Σύμφωνα με το ADP, μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου αν και εκκρεμεί το προεδρικό διάταγμα για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ).

Για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια εκκρεμεί η τροποποίηση του νόμου ώστε «να καλύπτει τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης παραχώρησης, δηλαδή μέσω: (α) υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων, ή (β) ολικής παραχώρησης δραστηριοτήτων, για κάθε Οργανισμό Λιμένα». Ουσιαστικά να αλλάξει ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε μόνο υποπαραχωρήσεις των λιμενικών δραστηριοτήτων και να επιτρέπονται πλέον και οι ολικές παραχωρήσεις.

Μόλις αλλάξει ο νόμος θα προχωρήσει και η «προτεραιοποίηση λιμένων και έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ, «με βάση τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης τους».

Για την πώληση του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όπου κατατέθηκαν δέκα προτάσεις πριν από λίγες ημέρες, εκκρεμεί η «υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των υφισταμένων μετόχων, σχετικά με σειρά ζητημάτων που τροποποιούν τη ΣΑΑ (σ.σ. συμφωνία μετόχων) καθώς και για τυχόν δικαιώματα που θα συνοδεύουν το προς πώληση 30% των μετοχών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider