Απειλεί με κυρώσεις η Eυρωζώνη για τις παροχές Τσίπρα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απειλεί με κυρώσεις η Eυρωζώνη για τις παροχές Τσίπρα
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως αν και η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα του μεθαυριανού Eurogroup, ωστόσο θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Την απογοήτευση της Ευρωζώνης για τις παροχές που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε σήμερα αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες για την ατζέντα του μεθαυριανού Eurogroup.

Κληθείς να σχολιάσει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και το πακέτο παροχών Τσίπρα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στη μεγάλη ανησυχία μιας σειράς χωρών της Ευρωζώνης σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για διανομή των υπερπλεονασμάτων.

Ο αξιωματούχος προειδοποίησε μάλιστα ότι η κυβερνητική πρόταση για τη διαφοροποίηση της χρήσης ποσών από το απόθεμα ασφαλείας και η χρήση 5,5 δισ. ευρώ ως εγγύηση του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει μπερδέψει και τους θεσμούς. «Δεν βγάζει κανείς εύκολα νόημα», ανέφερε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως αν και η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα του μεθαυριανής Eurogroup, ωστόσο θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα, αλλά τα κράτη μέλη θα ζητήσουν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να εξηγήσει τι ανακοίνωσε γιατί ανησυχούν...Θα ζητήσουν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις», τόνισε ο αξιωματούχος.

Στο σημείο αυτό δεν απέκλεισε να υπάρξουν και κυρώσεις σχετικές με τη διαδικασία ελάφρυνση του χρέους. «Υπάρχει σοβαρή ανησυχία. Δεν αποκλείω να συνδεθεί το θέμα της τήρησης των δεσμεύσεων με τη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Υπάρχει ο κίνδυνος να το θέσουν μια σειρά από κοινοβούλια, αν δεν έχει ήδη γίνει αυτό», είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι η Εurogroup θα περιμένει πια την έκθεση αποτίμησης των θεσμών. «Ευτυχώς που η έκθεση του Ιουνίου δεν είναι συνδεδεμένη με δόση και δεν θα πάει εκεί η συζήτηση», είπε και προσέθεσε πως αναμένει πως η έκθεση των θεσμών θα αποσαφηνίζει ότι οι στόχοι θα πρέπει να τηρούνται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider