«Παίρνει μπρος» η έξοδος στις αγορές – Ορίστηκαν οι ανάδοχοι για το πενταετές ομόλογο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παίρνει μπρος» η έξοδος στις αγορές – Ορίστηκαν οι ανάδοχοι για το πενταετές ομόλογο
Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή σε έξι διεθνείς αναδόχους να αναλάβουν το βιβλίο προσφορών με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας το αποκαλύπτικό ρεπορτάζ του insider.gr.

Τους αναδόχους για τη νέα έκδοση του πενταετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024 όρισε το Ελληνικό Δημόσιο, επιβεβαιώνοντας το αποκαλύπτικό ρεπορτάζ του insider.gr για έξοδο στις αγορές στα τέλη Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή σε BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale Corporate Investment Banking να αναλάβουν το βιβλίο προσφορών.

Το κλίμα για την έκδοση κρίνεται ως εξαιρετικά υποστηρικτικό, αφενός διότι η χώρα έχει συγκεντρώσει θετική δημοσιότητα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αφετέρου διότι τα μηνύματα που έστειλαν οι θεσμοί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης δεν ήταν ανησυχητικά για τους επενδυτές.

Παράλληλα, το momentum είναι καλό για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κάτι που αποτυπώνεται στις αποδόσεις τους οι οποίες κινούνται σταθερά πτωτικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ο βασικός εισπρακτικός στόχος της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου είναι η άντληση 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εάν η προσφορά είναι μεγάλη και συνακόλουθα το επιτόκιο διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, τότε μπορεί να αυξηθεί και το προς άντληση ποσό.

Είναι ενδεικτικό πως η απόδοση του τετραετούς ομολόγου που λήγει στις 30 Ιανουαρίου 2023 διαμορφώνεται σήμερα στο 3,068%. Παράγοντες της αγοράς ομολόγων θεωρούν πως υπό τις βέλτιστες συνθήκες το πενταετές ομόλογο θα κλειδώσει περίπου 40 μονάδες βάσης υψηλότερα, δηλαδή κοντά στο 3,5%.

Δεδομένου ότι τον Απρίλιο του 2019 ωριμάζει ομόλογο που φέρει επιτόκιο 4,7% και τον Ιούνιο 2019 ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ και έχει επιτόκιο 6%, όσο το νέο χρέος που εκδίδει το Δημόσιο είναι φθηνότερο από τα συγκεκριμένα επίπεδα, τόσο βελτιώνεται το προφίλ του δημοσίου χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το τέλος του 2020 ωριμάζουν ομόλογα του ΔΝΤ συνολικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία φέρουν μέσο επιτόκιο 5,12%.

Δεδομένου ότι μέρος των χρημάτων που θα δανειστεί το Δημόσιο με το πενταετές ομόλογο, αλλά και τις εκδόσεις που θα ακολουθήσουν (επταετές και δεκαετές ομόλογο) θα διοχετευθούν για να αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια, είτε πρόωρα, είτε όχι, το γεγονός ότι τα νέα δάνεια θα είναι πιο χαμηλότοκα από τα παλαιά θα βελτιώσει έστω και προσωρινά το προφίλ του ελληνικού χρέους.

Με τις σημερινές συνθήκες το Δημόσιο θα μπορούσε να εκδώσει επταετές ομόλογο με απόδοση 4,3% περίπου και δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 5,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider