Μοσκοβισί: Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μοσκοβισί: Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει
Τα πράγματα είναι στη θετική τροχιά, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνε, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Κατώτατος μισθός, «κόκκινα» δάνεια και αποκρατικοποιήσεις απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο Πιέρ Μοσκοβισί απεκάλυψε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στα «κόκκινα» δάνεια και στον κατώτατο μισθό. «Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες», είπε με νόημα.

Ερωτηθείς για τις συντάξεις ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι η μη περικοπή των συντάξεων «ήταν μια σωστή απόφαση» δεδομένου ότι οι περικοπές δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε αναγκαίες. «Το πλεόνασμα άνω του 3,5% επέτρεψε να αποφύγουμε τις περικοπές», σημείωσε.

Ο Επίτροπος δήλωσε πως τα πράγματα είναι στη θετική τροχιά, αλλά επεσήμανε πως υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. Στη βάση αυτή συνέδεσε την επικείμενη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση με την εκταμίευση των 700 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

«Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε πολλούς τομείς όπως οι τράπεζες», τόνισε και προσέθεσε πως η θετική αξιολόγηση των θεσμών είναι προϋπόθεση για να εκταμιευτούν τα κέρδη από τα ομόλογα SMP’s –ANFA’s το Μάρτιο. «Αυτό θα ήταν δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου», είπε.

Εξερχόμενης της συνάντησης η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά θεωρεί πως πρέπει να γίνει προσεκτικά και να είναι συνδεδεμένη με την αύξηση της παραγωγικότητας. Στο σημείο αυτό τόνισε πως από το 1995 η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%. Απεκάλυψε δε πως ενημέρωσε τον Επίτροπο για την πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας που εισηγείται αυξήσεις 5%-10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider