Τους φόβους για εξάντληση των αποθεμάτων πετρελαίου των περασμένων ετών διαδέχονται τώρα οι ανησυχίες ότι η παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου φτάσει στο ανώτατο σημείο της και ότι τα επόμενα χρόνια θα σημειώσει πτώση παρασύροντας μαζί της και την τιμή.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters, το ρεκόρ των 125 δολαρίων/βάρελι αποτελεί οριστικά παρελθόν και δύσκολα θα επιστρέψει. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται στα 50 δολάρια/βαρέλι, έχοντας μειωθεί στο μισό από τον Ιούλιο του 2014.

«Πιστεύω ότι μπορεί να μην ξαναδούμε ποτέ την τιμή των 100 δολαρίων/βαρέλι», δηλώνει ο Ian Taylor, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας πετρελαίου Vitol. Ανοιχτό, αφήνει, ωστόσο το ενδεχόμενο να επανέλθει η ζήτηση στα κορυφαία πρόσφατα επίπεδα αλλά όχι πριν το 2030.    

Αυτό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεν σημαίνει ότι οι ενεργειακές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού θα μειωθούν. Αντιθέτως, η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να τριπλασιαστεί το διάστημα 212-2040, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού και την ανάπτυξη των οικονομιών σε Ασία και Αφρική.

Αυτό που θα αλλάξει είναι το είδος των καυσίμων που θα καταναλώνονται, με τα ορυκτά καύσιμα να χάνουν έδαφος. Συγκεκριμένα το μερίδιο του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί από 31% σε 26% το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.