Ο περίφημος Tintin, αυτό το ακούραστο αγόρι με το τσουλούφι που δημιουργήθηκε από τη βελγική Hergé, και συγκεκριμένα από τον George Remi, το 1929, έχει κατακτήσει τις καρδιές και τα μυαλά παιδιών και ενηλίκων τα τελευταία 90 χρόνια. Ταυτόχρονα βέβαια έχει κεντρίσει και την προσοχή των «αφοσιωμένων» συλλεκτών που είναι συνηθισμένοι να επενδύουν μεγάλα ποσά στο χρηματιστήριο της τέχνης.

Τον προηγούμενο μήνα, μια δισέλιδη έκδοση του King Ottokar's Sceptre (το σκήπτρο του βασιλιά Ottokar) πουλήθηκε έναντι 1,6 εκατ. δολαρίων στον οίκο Sotheby στο Παρίσι, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ένα αυθεντικό αντίγραφο του «Tintin and the Shooting Star» έσπασε τα ρεκόρ κοστίζοντας περίπου 3 εκατ. δολάρια στην γκαλερι Antique Fair, στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ο Τεντέν θα πραγματοποιήσει μια ακόμα δοκιμή καθώς δεκάδες αντίγραφα του θα δημοπρατηθούν στον Αrtcurial, έναν οίκο στη γαλλική πρωτεύουσα τα κεντρικά γραφεία του οποίου έχουν θέα στο Champs-Élysées.

Όσο για το κορυφαίο κομμάτι της συλλογής που θα δημοπρατηθεί  δεν είναι άλλο από ένα πρωτότυπο και εξαιρετικά σπάνιο σχέδιο του «Tintin au Kongo» (Ο Τεντέν στο Κονγκό) που χρονολογείται από το 1930-31. Στο συγκεκριμένο τεύχος ο περίφημος σκιτσογράφος εξυμνούσε τις αποικιοκρατικές περιπέτειες των Βέλγων στην Αφρική, μετατρέποντας τους Κογκολέζους σε φυλετικά προβληματικές καρικατούρες.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το συγκεκριμένο έργο του διάσημου Remi ανέρχονται στις 550.000 ευρώ. Όπως αναφέρει ο Eric Leroy, ένας εκ των διοργανωτών , το ποσό δεν είναι εξωφρενικό για το συγκεκριμένο έργο. «Δεν είναι ασυνήθιστο να βρείτε σχέδια του Hergé που κοστίζουν περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ», λέει. «Παρόλο που υπάρχει μουσείο Hergé, στο οποίο βρίσκει κανείς το 98% του έργου σε αντίγραφα, τα γνήσια σκίτσα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν».

Ο Leroy εκτιμά ότι μόνο 40 με 50 πρωτότυπα σκίτσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. «Το πραγματικό πρόβλημα όμως», όπως διευτκρινίζει,  «είναι να βρούμε αγοραστές γι’ αυτά τα αριστουργήματα που εκτίθενται στις δημοππρασίες . Μιας και οι άνθρωποι ασχολούνται με τη συλλογή έργων τέχνης εδώ και χρόνια πλέον παρουσιάζονται συγκρατημένοι σχετικά με το τι αγοράζουν».

Παρακάτω ακολυθούν τα κορυφαία σε τιμή σκίτσα του διάσημου καρτούν. Όσο για το αν θα καταφέρει ο Τεντέν να βρει αγοραστή στο επόμενο Σαββατοκύριακο, αν κανείς σκεφτεί πως κατάφερε να φτάσει μέχρι το φεγγάρι και πάλι πίσω, οι πιθανότητες είναι πως θα μπορέσει να κάνει το ίδιο και μέσω μιας δημοπρασίας...