Politico: Η ΕΕ ετοιμάζεται να προσφύγει νομικά εναντίον της AstraZeneca

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Politico: Η ΕΕ ετοιμάζεται να προσφύγει νομικά εναντίον της AstraZeneca
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο πέντε μη κατονομαζόμενους Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, που επικαλείται πέντε μη κατονομαζόμενους Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν σε διεθνή μέσα ότι η προσφυγή ενδέχεται να κατατεθεί σε βελγικό δικαστήριο. Όμως «δεν συμφωνούν όλες οι χώρες μέλη», επισήμανε διπλωματική πηγή. Ερωτηθείσα από το AFP, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε ότι προτεραιότητά της είναι να διασφαλίσει «την παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων βάσει των προηγούμενων δεσμεύσεων» της AstraZeneca.

«Με τις χώρες μέλη εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να το πετύχουμε», πρόσθεσε χωρίς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί δικαστικής προσφυγής. Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας την Τετάρτη στο Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τη ρήτρα που έχει στα συμβόλαια με την AstraZeneca και την Johnson & Johnson για προμήθεια επιπλέον 300 δόσεων για εμβόλια. Αντίθετα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ σκοπεύει να κλείσει νέα συμφωνία για την προμήθεια σκευασμάτων κατά της νόσου με τις Pfizer/BioNTech, το εμβόλιο των οποίων χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider