Άνοιξε τις εργασίες του το ετήσιο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας – Τι να περιμένουμε

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξε τις εργασίες του το ετήσιο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας – Τι να περιμένουμε
Από την Παρασκευή, 5 Μαρτίου ξεκίνησε τις εργασίες του το 14o Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (National People's Congress) της Κίνας, το οποίο αποτελείται από περίπου 3.000 αντιπροσώπους.  Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, ο Λι Κεκιάνγκ ξεκίνησε με τον ετήσιο απολογισμό του κυβερνητικού έργου θέτοντας τους στόχους για το τρέχον έτος. 

Τι σημαίνει άραγε να συνεδριάζει το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό σώμα στον κόσμο; Από την Παρασκευή, 5 Μαρτίου ξεκίνησε τις εργασίες του το 14o Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (National People's Congress) της Κίνας, το οποίο αποτελείται από περίπου 3.000 αντιπροσώπους. Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου και πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, ξεκίνησε με τον ετήσιο απολογισμό του κυβερνητικού έργου θέτοντας τους στόχους για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με το κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων, το φετινό συνέδριο αναμένεται όχι μόνο να επικυρώσει το 14ο πενταετές πρόγραμμα, αλλά να επαναφέρει και οικονομικούς στόχους ανάκαμψης, οι οποίοι πέρσι -λόγω της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας- δεν είχαν τεθεί. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση, ότι ο στόχος για το 2021 είναι ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 6%, μια υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψη, που βασίζεται στην πεποίθηση του κυβερνώντος κόμματος ότι η Κίνα, δηλαδή η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει ξεπεράσει τα προβλήματα που έφερε η πανδημία με επιτυχία. Εξ ου και το 6% ρυθμός ανάπτυξης για το 2021, χαρακτηρίζεται στην εισηγητική έκθεση του συνεδρίου ως «αποτέλεσμα των πραγματικών συνθηκών της περιόδου», κάτι που μένει να αποδειχτεί.

Ενίσχυση της τεχνολογίας – πράσινη ανάπτυξη

Σύμφωνα με όσα έχουν βγει στο διεθνή Τύπο, η εισήγηση του συνεδρίου αφιέρωσε πολύ χώρο στην ανάγκη που έχει η Κίνα να αυξήσει τις επενδύσεις της στον τεχνολογικό τομέα, τον οποίο θεωρούν οι κινέζοι ως τον δρόμο για την ευημερία, τη στρατιωτική αυτονομία αλλά και τη διεθνή επιρροή. Στον πυρήνα της πολιτικής αυτής βρίσκεται η επένδυση στις τηλεπικοινωνίες, με πρώτη την τεχνολογική υπεροχή στην ανάπτυξη του δικτύου 5G και ακολουθεί η ηλεκτροκίνηση και η πράσινη οικονομία. Ειδική αναφορά γίνεται στο συνέδριο για τις αναγκαίες τεχνολογικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και ειδικά σε αμφιλεγόμενα προϊόντα της, όπως είναι η αναγνώριση προσώπου.

Σχέσεις με Χόνγκ Κόνγκ - Επικοινωνία με Η.Π.Α. για Ταιβάν

Πέρα από την οικονομία το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας συνεδριάζει και για την εξωτερική πολιτική. Σε αυτόν τον τομέα κυριαρχούν οι αλλαγές που επιδιώκει η Κίνα για την αύξηση του πολιτικού ελέγχου στο Χόνγκ Κόνγκ, μέσα από την αυξημένη δυνατότητα που επιδιώκει να έχει η Κίνα και στην επιλογή βουλευτών και στον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου του νομοθετικού σώματος του Χόνγκ Κόνγκ. Για την ώρα δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, καθώς αναμένεται η συγκεκριμένη πρόταση να οριστικοποιηθεί -μετά και από τις αναμενόμενες αντιπολιτευτικές αντιδράσεις- την Πέμπτη που μας έρχεται.

Επίσης, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να άρει την ανοιχτή υποστήριξη των Η.Π.Α. στην Ταιβάν, κάτι που είχε ξεκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Στα πλαίσια αυτά και με βάση τους επίσημους ισχυρισμούς της Κίνας ότι η Ταιβάν αποτελεί κινέζικο έδαφος που αποσχίστηκε, το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί η Κίνα από το δικαίωμά της στη χρήση βίας και πώς θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της εδαφικής ενότητας της Κίνας. Σε αυτές τις εγκλήσεις, οι Η.Π.Α. απαντούν με έκφραση ανησυχίας απέναντι στην εκφοβιστική κινέζικη γραμμή και κυρίως ότι δεν θα άρουν την υποστήριξή τους προς την Ταιβάν.

Αμυντικές και στρατιωτικές δαπάνες

Η κινέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 6,8% του προϋπολογισμού της για τις στρατιωτικές δαπάνες της τάξης των 217 δισ. δολαρίων, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει να αυξάνει ισόποσα τις στρατιωτικές δαπάνες με το ποσοστό του ετήσιου αναπτυξιακού στόχου. Βέβαια, αυτό το νούμερο δεν είναι ποτέ ακριβές, πολλοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η κινέζικη κυβέρνηση μέσα στο έτος ξοδεύει για εξοπλισμούς και στρατιωτικές δαπάνες ως και 40% περισσότερα από τις επίσημες εξαγγελίες, για να καταφέρει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο σε αμυντικές δαπάνες πίσω από τις Η.Π.Α. Φέτος, το βάρος για την Κίνα αναμένεται να πέσει στην ενίσχυση του ναυτικού, καθώς επιδιώκει τα επόμενα χρόνια να επιλύσει τις πολλές εκκρεμείς διεκδικήσεις που έχει με τους γείτονές της στη Νότια κινεζική θάλασσα, όπως είναι η Ταιβάν και η Ινδία.

Πράσινη ανάπτυξη

Η Κίνα είναι μια από τις πιο ρυπογόνες χώρες και μάλιστα στο έδαφός της βρίσκονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στον πλανήτη. Παρόλα αυτά το φετινό συνέδριο αφιερώνει αρκετό χώρο επίσης στην πράσινη οικονομία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα ανά μονάδα οικονομικής παραγωγής κατά 18% τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή η δέσμευση υπήρχε και στο προηγούμενο Πενταετές Πρόγραμμα, αλλά δεν υλοποιήθηκε και παραμένει αμετάβλητη. Ο γενικός στόχος της Κίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, είναι ότι ως το 2060 η Κίνα θα έχει αποδεσμευτεί πλήρως από τον λιγνίτη. Βέβαια, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα το πετύχει αυτό μια γιγάντια βιομηχανική οικονομία που βασίζει την παραγωγή της κατά 60% στον λιγνίτη. Επίσης, αναμένεται να γίνει ειδική συνεδρίαση για τα απόβλητα της εγχώριας παραγωγής και τη διαχείρισή τους, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα: το ένα είναι τα πολλά απόβλητα από τρόφιμα και το άλλο η έλλειψη κουλτούρας και υποδομών ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικού.

Η ώρα των αποφάσεων

Το συνέδριο φέτος θα διαρκέσει μία εβδομάδα αντί δύο όπως συνηθίζεται, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχει πάρει η Κίνα για την πανδημία. Συνεπώς περιμένουμε την Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 τη λήξη των εργασιών για να δούμε το διάγγελμα του κινέζου πρωθυπουργού και που θα κινηθούν οι αποφάσεις του συνεδρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider