Μια «επανάσταση δια των υποδομών» εμπνευσμένη από το αμερικανικό «New Deal», για την επανεκκίνηση της βρετανικής οικονομίας που έχει πληγεί από την πανδημία του νέου κορονοϊού, υπόσχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. 

Αφού φόρεσε μία κάσκα επισκεπτόμενος εργοτάξιο, ο Μπόρις Τζόνσον ανέπτυξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το όραμά του για την έξοδο της βρετανικής οικονομίας από το τέλμα, με ένα σχέδιο 5 δισ. στερλινών για επενδύσεις σε υποδομές και με τη βοήθεια του συνθήματος «Build, Build, Build».

«Μοιάζει με το New Deal, διότι αυτό απαιτεί η εποχή: μία ισχυρή και αποφασιστική κυβέρνηση που τοποθετεί τα προστατευτικά της χέρια γύρω από τον λαό σε περίοδο κρίσης», είπε ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στην πολιτική του Φράνκλιν Ρούζβελτ που επέτρεψε την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας με την παρέμβαση του κράτους μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Οικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων και δρόμων

Κατά τη σημερινή του ομιλία στο Ντάντλι της κεντρικής Αγγλίας, ο Μπόρις Τζόνσον δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει την οικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων και δρόμων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, στο οποίο περιλαμβάνεται μόνο μία εβδομάδα μέτρων του lockdown, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 2,2%, για πρώτη φορά από το 1979, και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο προβλέπει ιστορική κατάρρευση κατά 10% για το 2020. Την στιγμή που το βρετανικό χρέος έχει ξεπεράσει κατά την διάρκεια της κρίσης το 100% του ΑΕΠ, το θέμα της χρηματοδότησης παραμένει.

Συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε την επιστροφή στη λιτότητα, λέγοντας ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2008. «δεν είμαι κομμουνιστής, αλλά πιστεύω επίσης ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την οικονομία της αγοράς», είπε.